29/03/2024 2:19

Srbija odobrila kinesku vakcinu “Sinopharm”, od utorka masovna vakcinacija

Srbijanska nacionalna agencija za lijekove i medicinska sredstva (ALIMS) verificirala je i izdala certifikat za prvi kontigent od 100.000 doza kineske vakcine “Sinopharm”, potvrdio je u ponedjeljak navečer beogradskim medijima dužnosnik ALIMIS-a Pavle Zelić.

Zelić je kazao kako je kineska vakcina analizirana “po svim standardima Evropske unije i Svjetske zdravstvene organizacije” kojima se potvrđuje kvaliteta, učinkovitost, a prije svega sigurnost” vakcine “Sinopharma”. Srbija je tako, uz Veliku Britaniju i Argentinu, postala treća zemlja u svijetu koja ima vakcine tri različita proizvođača – “Pfizer/BioNTecha”, kineskog “Sinopharma”, te ruskog proizvođača, ustvrdio je Zelić.

U Srbiju je u subotu stiglo milijun doza kineske vakcine, a premijerka Ana Barnabić najavila je danas da će od utorka početi masovno vakcinisanje prioritetnih skupina u koje su, uz djelatnike u obrazovanju, policiju i vojsku uključeni i predstavnici medija koji se zbog prirode svog posla smatraju jednom od rizičnih skupna, prenosi Tanjug.

Brnabić je istaknula ranije danas da su predstavnici medija, pogotovo oni koji su svakodnevno na terenu – novinari, fotoreporteri i snimatelji, uvršteni u prioritetnu skupinu poslije apela medijskih udruženja, ali i “na molbu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića”.

U Srbiji je do 16. januara vakcinisano oko 22.000 ljudi, a prva je “Pfizerova” vakcina 24. decembra prošle godine primila upravo predsjednica srbijanske vlade, te dvoje članova Kriznog štaba. Potom su ruskim Sputnjikom V prvi vakcinisani predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin, uz nekoliko čelnika zdravstvenih ustanova.

Državni sekretar srbijanskog Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek potvrdio je da se posredstvom portala e-uprave srbijnske vlade dosad za vakcinisanje prijavilo više od 280.000 građana, koji su izabrali jedne od tri dostupne vakcine ili su naručili za neku od vakcina iz COVAX programa čija se isporuka u Beogradu očekuje sukladno odobrenjima zdravstvenih vlasti u EU i svijetu. Srbija ove semice očekuje još 20.000 doza “Pfizerovih” vakcina.

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.