28/03/2024 15:12

Stanovnici Lukomira spremni napustiti selo tokom zime

Stanovnici planinskog sela Lukomir, koje se nalazi na gotovo 1.500 metara nadmorske visine na obroncima Bjelašnice, spremni su to mjesto napustiti i do proljeća boraviti u nižim predjelima.

Zbog velikih nanosa snijega petnaestak porodica svake godine siđe u mjesta u okruženju Sarajeva. Tvrde da je nekada selo živjelo tokom čitave godine, ali unazad nekoliko godina to nije moguće, zbog prirode koja je ”strožija”, ali i zbog stanovništva koje je večinom starije životne dobi. Sarajevski planinari, u organizaciji Udruženja Avantur, proteklog vikenda posjetili su to selo. Vodič grupe Muamer Drugovac za Agenciju Fena je kazao da su neki mještani već spremni za povratak u mjesta oko Sarajeva i Sarajevo. Ipak, navodi, jedan dio mještana ostat će duže u selu zbog stoke. Prate vremensku prognozu, ali radi sigurnosti određeni broj grla već prebacuju u zimske torove. Selo je, kako navode planinari, za vikend bilo okruženo maglom, mirno i tiho, a jedini gosti su bili oni, za razliku od ljetnih mjeseci kada se na proplancima može sresti veliki broj ljudi.

– Ljubazni domaćini su nas ugostili, kao i uvijek, nadamo se da ćemo se družiti s prvim otapanjem snijega – rekao je Drugovac. 

bhreporter/Fena

 

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.