28/03/2024 17:03

Stari Grad: Počela sanacija Trga oslobođenja-Alija Izetbegović

Načelnik Hadžibajrić i ambasador Turske Girgin ozvaničili početak radova.

Počela je sanacija centralnog gradskog trga – Trga oslobođenja-Alija Izetbegović, a početku ovog velikog projekta prisustvovali su općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić sa saradnicima i ambasador Republike Turske u BiH nj.e. Sadık Babür Girgin. Projekat se realizuje zahvaljujući pobratimskim odnosima Općine Stari Grad i turske Općine Fatih, a na osnovu dogovora i prijateljske saradnje načelnika ovih općina Ibrahima Hadžibajrića i Mehmeta Ergüna Turana. Općina Fatih finansira radove iznosom od 310.000 KM.

Sanacija Trga oslobođenja-Alija Izetbegović uključuje uklanjanje postojećih betonskih ploča i njihovu zamjenu novim pločama – poput onih ranije postavljenih u ulicama Ferhadija i Štrosmajerova čime se postiže unificiranost podloge uže gradske jezgre. Također, projekat uključuje i postavljanje 25 novih, kamenih klupa. Biste književnika, šahovska podloga, spomen-obilježje i dalje će zauzimati svoje mjesto na trgu, a spomenik Multikulturalnom čovjeku će se privremeno skloniti i deponovati na drugu lokaciju do završetka radova i povratka na trg.

Načelnik Hadžibajrić je istakao da je sanacija trga bila neophodna, te da tokom izvođenja radova neće biti ometanja putne komunikacije kroz Ferhadiju i ulicu Zelenih beretki.

“Sarajevo i Stari Grad će poprimiti sasvim novi izgled sa prelijepim trgom u svom centru. Zahvaljujemo se pobratimskoj Općini Fatih što su odlučili finansirati sanaciju,” izjavio je Hadžibajrić, te, na pitanja novinara, potvrdio da se neće graditi podzemna garaža na ovoj lokaciji.

On je kazao da je postojao dogovor između Općine i Kantona Sarajevo da zajedno realizuju tu investiciju, da su ostvareni svi dogovori i uključene relevantne institucije, ali da Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH nije dala pozitivno mišljenje na taj projekat.

„Mi nismo mogli više čekati. Ovaj prostor mora biti saniran jer prvi predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Alija Izetbegović ne zaslužuje da se njegovo ime nalazi na ovako zapuštenom trgu,“pojasnio je Hadžibajrić. Govoreći o zatvaranju trga, pojasnio je da je svima u interesu da se radovi izvedu u toku ove građevinske sezone, te da će se svjesno fokus dešavanja premjestiti na novosagrađeni višenamjenski trg u ulici Avdage Šahinagića. „Nema smetnji da se radovi sada izvode jer sve aktivnosti preusmjeravamo na naš novi trg, prekoputa Vijećnice. Na tom trgu ove godine prvi put realizujemo Ljetno kino Stari Grad u okviru SFF-a i sretan sam što ćemo građanima i turistima pružiti jedan potpuno novi ugođaj,“ kazao je.

Ambasador Girgin je istakao da je ovo nastavak podrške prijateljske Turske prema bratskoj Bosni i Hrecegovini.” To je nešto što je uzajamno u odnosima između naših zemalja. I Bosna i Hercegovina je uz Tursku kada za to ima potrebe. Trenutno, u Turskoj bjesne požari i Bosna i Hercegovina je pokazala svoju solidarnost sa nama u ovim teškim trenucima. Veoma su važni i odnosi između lokalnih zajednica. Evo, danas smo ovdje da se na ovom lijepom trgu u glavnom gradu Sarajeva i Općini Stari Grad ozvaničimo projekat gdje stvarno postoji potreba da se obnovi i osvježi izgled trga. Općina Fatih iz Istanbula daje svoj doprinos obnovi i radovima na ovom trgu što nas stvarno čini sretnim,” izjavio je ambassador Girgin.

Općina Fatih i ranije je učestvovala u realizaciji projekata u Općini Stari Grad. Izgradnju multifunkcionalnog sportskog terena Bijela bašča 2018. godine finansirali su iznosom od 86.000 KM.

Prema projektu, planirano je da radovi na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović budu završeni do 15.septembra.

Politički.ba

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.