28/03/2024 12:34

Strah od trećeg talasa nezaposlenosti u Beču

Austrija je već odavno ušla u treći talas epidemije koronavirusa, a kod nezaposlenosti ona bi mogla usljediti, čim državna pomoć bude popustila.

Grad Beč se nizom milionskih paketa na to pripremio, tvrdi pokrajinski sekretar za privredu Peter Haker.

U Beču je prvi talas u aprilu dostigao vrhunac sa 197.367 nezaposlenih, a drugi talas je zabilježen u decembru sa 186.298.

Haker ističe da će građani morati da se naviknu da će na duži period morati da žive s virusom i da još ne može da se govori o vremenu poslije korone, te da će mjere biti duže potrebne.

Polazi se od toga da će u gastronomiji i hoteljerstvu doći do povećanog broja stečaja. Grad Beč je, prema njegovim riječima, već sada pripremio paket mjera kako bi u budućosti spriječio “šok” na tržištu rada.

– Ukupno ćemo investirati 120 miliona eura u tekućoj godini – objasnio je Haker.

Rekao je da osjetno ublažavanje situacije na tržištu rada očekuje s prvim koracima otvaranja, ali tek kada za to dođe vrijeme.

Beč je ranije odlučio da zaključavanje, iz epidemioloških razloga, produži do 2. maja.

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.