STUDIJE: Koronavirus ozbiljno šteti mentalnom zdravlju

Osobe zaražene Covid-19 imaju 44 posto povećan rizik od neuroloških i psihijatrijskih bolesti u odnosu na ljude koji se oporavljaju od gripe

Čak trećina osoba koja je bila zaražena koronavirusom ima dugotrajnije probleme s mentalnim zdravljem ili neke (blaže) neurološke simptome, izvijestili su istraživači, prenosi CNN.

Otkrili su da je 34 odsto preživjelih od Covid-19 dobilo dijagnozu neurološkog ili psihičkog stanja u roku od šest mjeseci od infekcije, prema studiji objavljenoj u magazinu Lancet Psychiatry.

Najčešća dijagnoza bila je anksioznost, pronađena kod 17 odsto liječenih od koronavirusa, praćena poremećajima raspoloženja.

I dok su neurološki efekti ozbiljniji kod hospitaliziranih pacijenata, i dalje su česti kod onih koji su liječeni samo ambulantno, napominju istraživači.

“Ta se stopa progresivno povećavala kako se povećavala težina bolesti Covid-19.

Ako pogledamo pacijente koji su bili hospitalizirani, ta stopa porasla je na 39 procenata”, prenio je Maxime Taquet, akademski klinički saradnik iz psihijatrije na Univerzitetu u Oxfordu i koautor nove studije.

Rezultati pomažu u osvjetljavanju načina na koji bi zdravstveni sistem trebao nastaviti pomagati preživjelima koronavirusa, rekli su istraživači.

“Naši rezultati pokazuju da su bolesti mozga i psihijatrijski poremećaji češći nakon Covid-19 nego nakon gripe ili drugih respiratornih infekcija, čak i kada se pacijenti podudaraju s drugim faktorima rizika. Sada moramo vidjeti što će se dogoditi nakon šest mjeseci”, dodao je Taquet.

To je dosad najveće istraživanje te je uključivalo elektroničke zdravstvene kartone više od 236.000 pacijenata s Covid-19, uglavnom u SAD-u. Istraživači su upoređivali svoje zapise sa onima koji su tokom istog perioda imali druge infekcije respiratornog trakta.

Primijetili su da oni sa koronom imaju 44 posto povećan rizik od neuroloških i psihijatrijskih bolesti u odnosu na ljude koji se oporavljaju od gripe. I bilo je 16 odsto veće šanse da će doživjeti te efekte u odnosu na ljude s drugim infekcijama respiratornog trakta.

Otprilike jedan od 50 pacijenata s Covid-19 imao je ishemijski moždani udar, tj. Krvni ugrušak koji utječe na mozak.

Međutim, Covid-19 nije nužno povećao rizik za čitav spektar neuroloških bolesti.

“Dva važna negativna nalaza bila su povezana s parkinsonizmom i Guillain-Barréovim sindromom”, rekao je Taquet. “Oba su stanja neurološka za koja znamo da su ponekad povezana s virusnom infekcijom. Nismo otkrili da su češća nakon Covid-19 i nakon drugih infekcija respiratornog trakta koje smo gledali”.