28/03/2024 9:56

Sve iznad 2 KM po litru goriva je neodgovorno

Cijene litra benzina i dizel-goriva u Bosni i Hercegovini i dalje su iznad dvije KM, dok je, primjera radi, u susjednoj Hrvatskoj od jučer na snazi drugo pojeftinjenje u posljednje dvije sedmice.

Prema posljednjim podacima, građani Hrvatske litar benzina sada plaćaju od 2,17 do 2,26 KM, a litar dizela od 2,13 do 2,23 KM.

Sniženje u regionu

Cijene nafte na međunarodnim tržištima pale su u ponedjeljak zbog slabe potražnje. Na londonskom tržištu cijena barela pala je za jedan dolar u odnosu na prethodno zatvaranje i sada košta 25,98 dolara. Na američkom tržištu barel je oslabio 18 centi i košta 22,45 dolara. Dakle, cijene nafte padaju već četvrtu sedmicu zaredom, a od početka godine „potonule“ su više od 60 posto.

Stručnjak za energente Almir Bečarević za „Avaz“ je kazao da je cijena nafte tokom jučerašnjeg dana iznosila oko 27,60 dolara za barel, što je na nivou iz 2016. godine.

Bečarević: Neodgovorno ponašanje - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Bečarević: Neodgovorno ponašanje

– Kada pogledamo cijene u maloprodaji iz te 2016. godine, vidimo da je gorivo tada koštalo od 1,65 do 1,85 KM. A danas su cijene i do 2,25 KM. Kurs dolara je na nivou 1,76 i u 2016. i u 2020. godini. Cijene nafte su 2004. godine bile iste kao danas, a na pumpama je litar tada koštao 1,20 KM. Dakle, svako podizanje cijene litra goriva iznad dvije marke je krajnje neodgovorno – upozorio je Bečarević.

Iz Ministarstva trgovine FBiH kazali su da je, prema obavještenjima o promjeni cijena i marži (OPC obrasci), koje su benzinske pumpe dostavile Ministarstvu na jučerašnji dan, cijene za bezolovni benzin iznosile od 1,86 do 2,26 KM po litru, što je raspon od 40 feninga.

Za dizel cijene su jučer bile od 1,71 do 2,26 KM po litru, što je raspon od čak 55 feninga.

Čak 150 zahtjeva

– Od 19. marta do danas Ministarstvu je dostavljeno oko 150 obrazaca koji se odnose na sniženje cijena za 5 do 10 feninga po litru – pojašnjeno je.

Iz ovog je vidljivo da će stanovnici većih gradova u FBiH i dalje gorivo plaćati više od dvije marke za litar, što u situaciji borbe protiv pandemije koronavirusa, poručio je Bečarević, predstavlja društveno neodgovorno poslovanje.

Vujanović: Građani su ključni regulator cijenaVujanović: Koristite aplikaciju - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Vujanović: Koristite aplikaciju

Ministar trgovine FBiH Zlatan Vujanović kazao je da bi građani trebali služiti kao korektiv cijena na tržištu u FBiH te da im u tome pomaže aplikacija Ministarstva za monitoring cijena.

– Prema podacima koji su dostupni putem aplikacije, vidi se koje su to društvenonevni  odgovorne kompanije, a koje to nisu. Građani u ovom teškom vremenu tri puta trebaju razmisliti kome će dati svoje potrošačko povjerenje. Oni putem aplikacije imaju uvid u sve neophodne podatke i posebno sada trebaju donijeti racionalnu odluku o tome kako će trošiti svoj novac. Podsjećam građane da su oni ključni regulator cijena na tržištu – poručio je ministar Vujanović.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.