Sve više vjernika klanja teravih-namaz u Memorijalnom centru Potočari

Odlukom Muftijstva tuzlanskog i odobrenjem Islamske zajednice u BiH stvoreni su uvjeti da vjernici namaze mogu obavljati u kompleksu Memorijalnog centra u Potočarima.

Vjernici su tako sada u prilici da molitve obavljaju u prostoru musale u krugu Memorijalnog centra, a broj vjernika na džuma i teravih-namazima dokaz je da je napravljen dobar potez nadležnih institucija.

Srebreničke majke koje su izgubile svoje najmilije i ukopale u Memorijalni centar u Potočarima svaku noć dolaze na jaciju i teravih-namaz. Jedna od njih je i Mejra Đogaz, koja kaže da je poseban osjećaj klanjati namaz u dolini šehida.

– Svaku noć dolazim i klanjam sa svojim narodom i ima nas mnogo, hvala Bogu. Teško je opisati osjećaj tokom obavljanja namaza, za nas, majke, najbolji lijek je namaz. Ovdje su naši najmiliji. U Memorijalnom centru sam ukopala dvojicu sinova i nekako se bolje osjećam kad sam na namazu ovdje, blizu njih – kazala je Feni Đogaz.

U posljednjih nekoliko noći, zbog hladnijeg vremena, teravih-namaz je klanjan u prostoru spomen-sobe. Vjernici svake noći prouče i Jasin za nedužne žrtve.

Na području Srebrenice teravih-namaz se klanja u 11 obnovljenih džamija.

Dnevni avaz