29/03/2024 14:45

Svečana akademija: U Tuzli obilježena 31. godišnjica postojanja Gradskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Tuzla (FOTO)

Tekst: A. Hadžić
Foto: Blicko

U povodu 31. godišnjice osnivanja SDA, večeras je u velikoj dvorani Hotela „Melain“ u Tuzli održana svečana sjednica Općinskog odbora SDA Tuzla, kojoj su prisustvovali mnogobrojni članovi i simpatizeri ove stranke iz Tuzle i Tuzlanskog kantona.

Prisutnim su se, osim predsjednika SDA BiH Bakira Izetbegovića, obratili i potpredsjednik SDA BiH Safet Softić, zatim predsjednik KO SDA TK Fahrudin Skopljak, predsjednik OO SDA Tuzla Salko Zildžić, te zastupnik SDA u GV Tuzla dr. Zijah Rifatbegović.

U sklopu obilježavanja ove značajne godišnjice, upriličena je izložba fotografija pod nazivom „Alija Izetbegović u TK“ koje dokumentiraju razne situacije i susrete predsjednika Izetbegovića za vrijeme njegovih ratnih i poratnih posjeta Tuzlanskom kantonu.

Fotoreporter Ahmet Bajrić – Blicko, tako je ovjekovječio boravak predsjednika Izetbegovića u Teočaku i njegovu prvu posjetu mezaru rahmetli Kapetana Hajre, posjete Tuzli, Sapni i Međeđi, Lukavcu, Kalesiji itd, susrete sa borcima, organizatorima otpora, političarima ali i predratnim prijateljima među kojima i susret sa poznatim hafizom Abdulah ef.Budimlijom s kojim je svojevremeno robijao u jugoslovenskim zatvorima.

Jedna od fotografija svjedoči posebno dirljiv trenutak, zabilježen u julu 1998. godine na kojoj, pored predsjednika Izetbegovića, trinaestogodišnji dječak Velid Ahmetović iz Srebrenice, na dženazi u odsustvu, koja se klanjala u Ravnama kod Kladnja, uči fatihu žrtvama genocida.

Nekoliko godina kasnije Velid je, u pokušaju da ode u neku od zapadnih zemalja, stradao u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj.

Većina večeras izloženih fotografija po prvi put su se pojavile u javnosti, što je oduševilo sve prisutne.

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.