29/03/2024 8:32

Traži se hitna evakuacija migranata iz grčkih izbjegličkih logora

Čelnik humanitarne grupe “Ljekari bez granica” pozvao je u srijedu vlasti da hitno evakuiraju ranjive kategorije migranata iz nakrcanih izbjegličkih logora na grčkim otocima.

Hristos Hristou (Christos Christou) izjavio je novinarima u Briselu da je prošle sedmice posjetio neke od logora i da je primijetio očajne uvjete u njima.

– Uz tešku situaciju za migrante koji pokušavaju da se domognu zapadne Evrope preko Libije, na hiljade njih živi u nehumanim uvjetima uoči dolaska zime – kazao je Hristos.

On je za takvu situaciju optužio evropske čelnike, rekavši da je šteta koju su oni stvorili takvom politikom, jednostavno, nemjerljiva.

Organizacija poznata po francuskom akronimu MSF, jedna je od nekoliko nevladinih organizacija koje su istaknule alarmantnost situacije u grčkim otočnim izbjegličkim logorima.

Ti centri, u kojima boravi više od 39.000 migranata, ali su izgrađeni da prime ne manje od 7.000 ljudi, postali su objekti u kojima tražioci azila, od kojih su mnogi iz Afganistana i Sirije, mjesecima ili godinama životare dok se razmatra njihov izbjeglički status.

Čelnik UN-ove agencije za izbjeglice Filipo Grandi (Filippo) izjavio je u srijedu da Atina mora poduzeti hitne mjere radi poboljšavanja životnih uvjeta u logorima.

– Kakva god da je situacija s tim ljudima, mi ne možemo prihvatiti da oni žive u tako mizernim uvjetima, izloženi i nasilju i eksploataciji – izjavio je Grandi, visoki komesar UN-a za izbjeglice, nakon što je obišao logore na otoku Lezbos.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.