29/03/2024 0:14

Trgovci u RS ne smiju naplaćivati reklamne kese

Trgovci u Republici Srpskoj ne smiju naplaćivati kese koje na sebi sadrže oznaku, naziv, logotip ili boje koje asociraju na trgovca, upozorili su danas iz entitetskog Inspektorata.

Povodom informacije da je od 1. januara ove godine većina trgovačkih objekata počela s naplatom pvc kesa, iz tržišne inspekcije podsjećaju da je Zakonom o zaštiti potrošača propisano je da se omot, kao što su: kesica, vrećica, torba, poseban papir ili slično, koji služi za nošenje kupljenih proizvoda koji ima u cijelosti ili djelimično logotip, znak, slogan i/ili naziv proizvođača i/ili trgovca ili upućuje na njega, smatra reklamnim sredstvom koje trgovac ne smije posebno zaračunati kupcu.

Kupci sve nepravilnosti trebaju prijaviti nadležnoj inspekciji  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Kupci sve nepravilnosti trebaju prijaviti nadležnoj inspekciji

Trgovci kese bez reklamnih oznaka proizvođača ili trgovca, bez logotipa, znaka, slogana i slično mogu prodavati kao i svu ostalu robu.

– Za njih mora biti formirana cijena putem kalkulacije cijena i moraju biti zadužene u poslovnoj dokumentaciji. Takođe je neophodno izdati račun kao i za svu ostalu robu – naglašavaju iz Inspektorata RS.

Ukoliko potrošači uoče nepravilnosti, mogu da se obrate entitetskoj ili općinskoj/ gradskoj tržišnoj inspekciji, koja je nadležna za zaštitu prava potrošača u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača RS.

Za trgovca, ukoliko postupi suprotno odredbama zakona, propisana kazna od 1.000 KM do 5.000 KM, a za odgovornu osobu i trgovca preduzetnika od 500 KM do 2.500 KM.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.