Tulumovići proslavili 60 godina braka: Smajo se htio ženiti Zekijom, pa i Hazim, a zbog mene je iskočila kroz pendžer

U naselju Smajlovići u općini Fojnica Alija i Zekija Tulumović proslavili su 60 godina braka.

Oboje imaju po 81 godinu, imaju dvoje djece, četvero unučadi i dvoje praunučadi. Alija je penzioner već 25 godina, radio je u Rudniku Breza i pilani u Fojnici, a Zekija je domaćica.

Odgovorio Smaju od ženidbe

Za organizaciju proslave 60 godina skladnog braka pobrinula se njihova unuka Azra, koja je, sa svojom djecom Fatmom i Zehrom, donijela i slavljeničku tortu.

– Imali smo skladan zajednički život. Bilo je i burnih trenutaka. U Pločarima, u mom komšiluku, živjela je djevojka s kojom je ašikovao jedan Smajo pa je kasnije počeo ašikovati sa Zekijom. Tada sam se ja zabavljao sa Smajinom prvom djevojkom – prisjetio se Tulumović nastavljajući:

– Pita mene jedne prilike Smajo šta mislim da se oženi Zekijom. Kažem – ne znam, ja se njome ne bih oženio. I on prestane sa Zekijom ašikovati, a ja s njegovom prvom djevojkom i nastavim sa Zekijom. Zabavljali smo se godinu. Kažu meni jedne prilike da će se Zekija udati za nekog Hazima. Dođem iz Breze i odmah njenoj kući, pitam je hoće li se udati za mene. Bogami, kaže hoće. Kažem svom ocu da se ženim i ugovorim svadbu iduće hefte. Bilo tridesetak svatova, bio je i pjevač, harmonikaš iz Kaknja, dođe i Atif s puškom i moji rođaci iz Sarajeva te mi pravo pred njenu kuću. No, kapija zaključana, neće da otvore njeni – ispričao je Alija.

Dernečilo se dva dana

Nakon toga Alija je uzeo ljestve i popeo se do prozora.

– Zovnem Zekiju, a ona otvori pendžer, izbaci zavežljaje ruha i izađe kroz prozor. Njeni ništa nisu čuli. Atif ispali jedan metak, harmonikaš zasvira i sjednemo na konjska gumena kola i krenemo mojoj kući. Dernečilo se dva dana i dvije noći – ispričao nam je Alija.

Savjetovao je i kako očuvati brak 60 godina.

– Da bi se očuvao brak, mora biti uzajamnog poštovanja, tolerancije, popuštanja jedno drugom i uvijek razgovarati – zaključio je Tulumović.

Dnevni avaz