Tuzla: Roditelji iskazali nezadovoljstvo zbog smjene direktorice dr. Amre Imširagić u JU “Centar za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora”.

U JU “Centar za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora” danas se održalo spontano okupljanje roditelja učenika.
Roditelji su se iskupili da bi iskazali svoje nezadovoljstvo odlukom vlade koja za posljedicu ima smjenu direktorice Centra dr. Amre Imširagić. Naime Centar pohađaju djeca sa oštećenjem sluha i govora, autistična, nepokretna te djeca sa raznim psihomotornim poremećajima. Kao takvi su na margini društva dugi niz godina, a politizacijom školskog sistema im se dodatno ugrožava i otežava pravo na osnovno obrazovanje.
Djeca koja su podložna stresu radi svojih invaliditeta ne bi trebala biti izložena stresu u školskom okruženju. Naprotiv politizacijom se učitelji i nastavnici smjenjuju 2-3 puta na godišnjem nivou, onemogućava i djeci i učiteljima kontinuirano praćenje, rad i napredak.
Po prvi puta u dugogodišnjem pohađanju škole roditelji ove djece su osjetili i na osnovu postignutih uspjeha uvidjeli da je na mjesto direktora dosla žena koja radi za interes djece. Po prvi puta su roditelji uključeni i obavješteni o svim odlukama koje se tiču obrazovanja i napretka naše djece. Roditelji su danas odbili da svoju djecu puste na redovnu nastavu te su sa njima mirno protestovali.
Takođe je upućen zahtjev prema Ministarstvu obrazovanja TK da se u što kraćem vremenskom roku sastane sa predstavnicima roditelja te sasluša njihove zahtjeve.Ovim putem tražimo da se pomenuta dr. Amra Imširagić vrati na poziciju direktora Centra, sa koje je nezakonito smijenjena prijevremeno. Takođe molimo uposlenike Centra za podršku i razumijevanje kao i sve ljude koji suosjećaju sa našim problemom.
Uz dužno poštovanje “Roditelji učenika Centra”.