29/03/2024 7:10

Tuzla: Vodostaji Modraca i Spreče blizu granice preljeva, aktivirano sedam klizišta

Vodostaji na brani HA Modrac kao i rijeke Spreče veoma su blizu tačke preljeva, sudeći prema izvještaju o današnjem stanju u oblasti zaštite i spašavanja na teritoriji Tuzlanskog kantona. Također, na području Tuzle reaktivirano je sedam klizišta zbog kojih je ugrožen veći broj stambenih objekata.

Naime, vodostaj na brani HA Modrac u 11 sati iznosio je 199,31 m.n.m., a tačka preljeva je 200 m.n.m. dok je vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu “Karanovački most” u općini Gračanica je 275,5 cm a kritična tačka prema kojoj se preduzimaju redovne odbrane od poplava je 300 cm.

Klizišta koja su danas aktivirana na području Tuzlanskog kantona ozbiljno ugrožavaju veći broj kuća ali i lokalne ceste. Reaktivirano staro klizište Badre ugrožava dva stambena objekta koja su ranije iseljena

U Srebreniku ponovo je aktivno staro klizište u Suljendićima koje ugrožava više stambenih objekata. U Kalesiji, tačnije u mjestu Dubnica pomjeranje tla ugrožava jedan stambeni objekat i putnu komunikaciju Hrasno – Dubnica.

Klizište u Kikačima ugrožava lokalni put dok je u Teočaku ugrožena jedna kuća.

Staro klizište Centar-Dolovi približilo se na nekoliko metara od kuća u ovom mjestu te je ugroženo više stambenih objekata.

Slično je i u Sapni u mjestu Gaj i u MZ Sapna gdje klizišta ugrožavaju tri objekta.

bhreporter/klix.ba

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.