Za usvajanje izmjena glasalo je 19 zastupnika pozicije koju čine SDP, PDA, Naša stranka i SBB.

Usvojene izmjene prethodno nije usvojila Zakonodavno-pravna komisija Skupštine TK.

Postojala su 33 načina za narušavanje javnog reda i mira, a ovim izmjenama uveden je i 34. način, a to je kršenje propisanih higijensko-epidemiloških mjera.

Ovo ostavlja prostor za masovno kažnjavanje građana

– Ovo ostavlja prostor za masovno kažnjavanje građana. Mi smo svi svakodnevno u prekršaju, budimo realni. Mislim da to nije cilj, nego da se djeluje prema krajnje nescipliniranima. Ipak, mislim da masovnog kažnjavanja ne može biti – kaže zastupnik SDA Muamer Zukić, predsjednik Zakonodavno-pravne komisije.

Usvojenim izmjenama zakona kazne za kršenje mjera za fizička lica iznose od 100 do 500 KM, za pravna lica od 500 do 2.000 KM, za odgovorne osobe u pravnim licima te za vlasnike radnji, odnosno obrta od 200 do 1.000 KM. Vlasnicima obrta, u slučaju ponavljanja prekršaja, prijeti i zatvaranje objekata najduže do šest mjeseci.

Žarko Vujović iz Socijaldemokrata (SD) BiH kaže da ove izmjene nisu u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH.

– Po Zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti ovlasti da kažnjavaju za kršenje zdravstvenih mjere imaju sanitarni inspektori. Pošto sanitarnih inspektora nema dovoljno, ovlasti da kažnjavaju na ovaj način se prenose na policiju, koja se, po mom mišljanju, na ovaj način ponižava – rekao je Vujović.

U ugostiteljskim objektima maksimalan broj gostiju je 20

Podsjećamo, prema higijensko-epidemiološkim mjerama koje su na snazi u TK građani su obavezni nositi maske na otvorenom i u zatvorenim prostorima. Zabranjeno je kretanje poslije 21 sat, obavezna je distanca od dva metra na otvorenom i u zatvorenom. U ugostiteljskim objektima maksimalan broj gostiju je 20, s tim da svaki objekat mora imati četiri metra kvadratna porostora po gostu, a osoblje mora u svakom moementu nositi maske. Maske nisu obavezne dok gosti sjede za stolom u ugostiteljskim objektima, ali jesu prilikom kretanja u njima.

Izmjene zakona usvojene su po skraćenoj proceduri i stupaju na snagu s danom donošenja.