Tvrdi da ima 123 godine: Pojavio se na aerodromu, pokazao pasoš i šokirao zaposlene

Svami Sivinanda pojavio se na aerodromu Kalkuta u Indiji i pokazao pasoš koji je šokirao upravu aerodroma jer u njemu se navodi da je ovaj Indijac rođen 8. avgusta 1896. godine te da sada ima 123 godine.

Sivananda je rođen u Behali u Indiji, a odgojio ga je indijski duhovni vođa. Tvrdi kako je tajna njegove duboke starosti zapravo dugogodišnje praktikovanje joge, celibat i konzumiranje hrane bez začina. Njegov pasoš zaintrigirao je upravu aerodroma kada je on krenuo u Veliku Britaniju iz Indije.

Provjerili su ispravnost njegovog pasoša i dobili potvrdu da je on u potpunosti funkcionalan, ali su onda zaključili da je vrlo moguće da datum rođenja ovog muškarca nije ispravno upisan u njegove dokumente.

U pasošu piše da je rođen 8. avgusta 1896. godine  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
U pasošu piše da je rođen 8. avgusta 1896. godine Foto: (Agencije)
Sivananda im je objasnio kako su ga roditelji ostavili nedugo nakon rođenja, te kako su se njegovi podaci o rođenju upisivali naknadno. Ipak, ako njegovi podaci jesu tačni – to bi ga učinilo najstarijom osobom na svijetu.Do sada je tu titulu držala Francuskinja Žan Kalman koja je preminula 1997. godine kada je imala 122 godine i 164 dana starosti. Ginisova knjiga svjetskih rekorda ga je uzela u razmatranje za preuzimanje titule najstarije osobe na svetu, ali su istakli kako neće biti jednostavno odrediti njegovu pravu starost

– Disciplina je jako važna stvar u životu svakog čovjeka. S obzirom na to da sam rođen u siromaštvu, nikada nisam tražio previše od života. Danas su ljudi nesretni, nezdravi i neiskreni, što me mnogo boli – rekao je Indijac.

Dnevni avaz