U BiH registrovano 16 četničkih udruženja, svakom rješenje izdato u sudovima RS-a

U Bosni i Hercegovini aktivno je 16 četničkih udruženja koji se u pravnom smislu vode kao nevladine organizacije. Svi oni svoj legalitet crpe iz rješenja sudova iz Republike Srpske, a kod kojih su uspjeli izvršiti registraciju, piše Klix.ba.

U Višegradu su se jučer okupili i postrojili četnici, odnosno pripadnici Ravnogorskog pokreta, a kako bi obilježili godišnjicu hapšenja Draže Mihailovića. Nacionalistička retorika, zastrašivanje povratnika i širenje mrže samo su neki od postupaka koji su priređeni bh. javnosti.

Predstavnici stranih ambasada otvoreno su poručili kako su šokirani dozom mrženje koja je jučer predstavljena na “orgijanju” četnika u Višegradu. Ipak, šokiranost međunarodne zajednice te domaće i regionalne javnosti očito nije zanimala bosanskohercegovačke pravosudne organe koji jučer nisu učinili ama baš ništa kako bi spriječili direktno kršenje Krivičnog zakona BiH.

Naime, u članu 145. Krivičnog zakona BiH jasno se kaže da će onaj ko javno izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i Ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini, kaznit kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić za sve je okrivio Ministarstvo pravde BiH koje je prema njegovim riječima dozvolilo registraciju udruženja Četnički ravnogorski pokret.

Mektićeve tvrdnje na kraju su se ispostavile netačnim s obzirom na to da je ovaj pokret registrovan pred jednim od sudova u Republici Srpskoj. Iz Ministarstva pravde BiH potvrdili su za Klix.ba kako u registru udruženja kod ovog ministarstva sukladno odredbama Zakona o udruženjima i fondacijama Bosne i Hercegovine ovo udruženje nije upisano.

U registar udruženja za sada je upisano 16 četničkih pokreta od kojih je sve i jedan registrovan na osnovu rješenja nekog od sudova iz bh. entiteta RS. Udruženja su registrovana u Doboju, Banjaluci, Bijeljini…

Bosanskohercegovačka javnost očekuje da se u povodu jučerašnjih sramnih dešavanja u Višegradu oglase predstavnici Tužilaštva BiH, državnih policijskih agencije kao i predstavnici vlasti iz entiteta RS. (Klix.ba)