16/04/2024 6:40

U BiH svake godine od raka oboli 100 djece

U cijelom svijetu 15. februar se obilježava kao Dan djece oboljele od raka, a na ovaj dan javnost se podsjeća na važnost podrške malim bolesnicima, ali i njihovim porodicama, u teškoj borbi za ozdravljenje.

U našoj zemlji, prema podacima Udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“, godišnje oboli 100 djece. Po broju oboljelih mališana u BiH vodeći je Tuzlanski kanton sa, u prosjeku, 15 novodijagnosticiranih slučajeva godišnje.

Bolji uvjeti

Stopa izlječenja u BiH je 75 posto, čime se prati svjetska statistika. Stopa izlječenja malih pacijenata s leukemijom je 80 posto, a 90 posto kod dijagnoze limfoma, podaci su Udruženja.

„Roditeljska kuća“ u Sarajevu, koja je otvorena prije gotovo četiri godine, a u kojoj su smješteni mališani iz cijele zemlje, postala je veliki oslonac porodicama i mališanima oboljelim od raka tokom liječenja. Zahvaljujući njoj, porodice mogu biti na okupu, zajedničkim snagama bodriti oboljelo dijete i biti mu podrška u najtežim danima.

Kubat: Stalna podrška - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Kubat: Stalna podrška FOTO: AVAZ

Iz Udruženja „Srce za djecu“ ističu da su uvjeti liječenja u BiH mnogo bolji u odnosu na period otprije deset godina i ranije.

Način liječenja

– Djeca imaju pristup novim protokolima liječenja, po kojima se liječe i djeca širom Evrope. Ono što nam svakako nedostaje, na čemu bi trebalo raditi, jeste pristup inovativnim načinima liječenja i kliničkim studijama koje su dostupne djeci u razvijenim državama svijeta – navode iz Udruženja.

Direktor Udruženja „Srce za djecu“ Fikret Kubat ističe kako je podrška oboljeloj djeci i njihovim roditeljima važna svih 365 dana.

Drugi rođendan

Atifa Buldić-Bešić, portparol Udruženja i majka čije je dijete pobijedilo opaku bolest, navodi da 15. februar doživljava kao drugi rođendan.

– Pri liječenju mnogo nam je značila podrška naše zajednice, jer kada se suočite oči u oči s bolešću, niste sigurni imate li snage da se borite i tada je velika stvar da potpuni stranci stanu uz vas – navodi Buldić-Bešić.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.