29/03/2024 9:22

U Evropskom parlamentu okrugli sto o zapadnom Balkanu i proširenju EU

Zastupnici Evropskog parlamenta danas će razgovarati o procesu evropskih integracija za zapadni Balkan s članovima nacionalnih parlamenata iz regije.

Okrugli sto službeno će otvoriti predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli, nakon čega će uslijediti obraćanje Olivera Verhalija (Olivéra Várhelyija), novog evropskog povjerenika za EU susjedstvo i proširenje, u njegovoj prvoj službenoj posjeti posjetu Evropskom parlamentu kao povjerenik , prenosi “European Western Balkans(EWB)”.

Parlamentarci iz Albanije, BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, uključujići i lidere političkih i parlamentarnih grupa, zajedno sa evropskim parlamentarcima razmijenit će mišljenja o izazovima i perspektivi politike proširenja EU, najavljeno je iz Evropskog parlamenta.

Poslanicima Evropskog parlamenta i nacionalnih parlamenta zemlja regiona obratit će se i novoimenovani izvjestitelj EP za zapadni Balkan Tonino Picula, koji je na tu funkciju izabran u susret samita EU zapadni Balkan koji će biti održan u Zagrebu u maja 2020. godine.

U diskusiji s parlamentarcima koji dolaze iz država zapadnog Balkana učestvovat će i izvjestioci Evropskog parlamenta zaduženi za zemlje regiona kao i predsjednici parlamentarnih delegacija za saradnju sa državama zapadnog Balkana.

Uvodnu sjednicu, koja će trajati sat vremena, moderirat će potpredsjednik EP-a Fabio Castaldo .

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.