U Hrvatskoj 56 novih slučajeva koronavirusa, 551 ukupno

U Hrvatskoj je potvrđeno 56 novih slučajeva zaraze pa je trenutno ukupno 551 osoba oboljela od koronavirusa, dok ih se oporavilo 37, obavijestio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

– U protekla 24 sata detektirano je 70 novih bolesnika, što je, s epidemiološke strane, zadovoljavajući podatak, jer smo i dalje u fazi linearnog, a ne eksponencijalnog rasta – rekao je hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

Ukupno su testirana 4.482 uzorka, a samo u protekla 24 sata 524. Tri su osobe preminule, a izliječeno je 37 osoba. Prosječna dob bolesnika je 48,02 godine. Od ukupnog broja oboljelih, 54 posto su muškarci, a 46 posto žene, četvrtina oboljelih je starija od 65 godina.

– Optimistično je da se 37 osoba oporavilo i nadamo se da će najveći dio oboljelih pokazati znakove oporavka – rekao je Beroš.

Od koronavirusa su do sada preminule tri osobe, posljednja je 65-godišnja žena iz Slavonskog Broda, koja je bila onkološki bolesnik.

Beroš je rekao kako se radi na tome da se poveća broj testiranja zdravstvenih radnika, kojima će se svakodnevno prije početka rada mjeriti temperatura.

Također je najavio da će se na nivou primarne zaštite u većim gradovima organizirati posebne ambulante, odnosno centri za visoku temperaturu.

Direktorica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić kazala je kako je trenutno na respiratoru osam osoba, a među njima nije supruga jučer preminulog muškarca iz Zagreba, koja je među lakše i srednje teškim bolesnicima i nije životno ugrožena.

Dokle god postoji linearni rast broja oboljelih, popuštat ćemo mjere kako bismo sve više i sve optimalnije funkcionirali u ovim izvanrednim uvjetima, poručio je hrvatski ministar unutrašnjih poslova i šef Nacionalnog štaba civilne zaštite Davor Božinović.

– Naš rast je linearan, što ukazuje na to da se građani pridržavaju uputa. Prva odluka u tom smislu odnosi se na dopuštenje rada određenih specijaliziranih trgovina u sastavu tržnica kako bi se povećao kapacitet snabdijevanja hrvatskih građana i pomoglo hrvatskoj poljoprivredi. To su trgovine koje prodaju hranu i higijenske artikle, poljoprivredne trgovine i trgovine koje prodaju hranu za životinje – precizirao je Božinović.

Drugo izuzeće odnosi se na trgovine koje prodaju građevinski materijal na području grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije, a vezano je za saniranje posljedica potresa.

– Pokušavat ćemo sve više opuštati mjere kako bismo optimalno odgovorili na sve izazove krize. Nove odluke stupaju na snagu danas, a realno je za očekivati da trgovine počnu raditi od sutra ujutro – kaže Božinović.

Dnevni avaz