28/03/2024 16:36

U Kelnu povrijeđena 44 policajca

Četrdeset i četiri policajca su ranjena u sukobima s huliganima za vrijeme okupljanja koje je organizirala u nedjelju u Kelnu ekstremna desnica, saopćila je u ponedjeljak policija.

Uhapšeno je dvadesetak nasilnih demonstranata, precizirao je glasnogovornik policije u Kelnu. Nekoliko sati po završetku okupljanja, nekoliko huligana je nastavilo da izaziva nerede u centru grada. Ekstremno desna organizacija Pro NRW pozvala je na okupljanje koje je nazvala “huligani protiv salafista”. Oko 4.000 huligana i militanata eklstremne desnice odgovorilo je na poziv i formiralo u nedjelju poslijepodne defile izvikujući slogane “stranci napolje”, javila je njemačka agencija DPA. Policija je pokušala da “suzavcem i vodenim topovima” spriječi incidente s oko 500 kontra-demonstranata iz ljevičarskih organizacija koji su takođe bili prisutni, izjavio je policijski glasnogovornik i dodao da su policajci gađani kamenjem, bocama i petardama. Regionalni zvaničnik policijskog sindikata Erich Rettinghaus kazao  je intervju koji je polovinom oktobra dao dnevnom listu “Koelner Stadt-Anzeiger” kako je policija “primijetila izvjesnu radikalizaciju huligana, uglavnom na desnici”, koji su pokušali da iskoriste međunarodni kontekst i predstave se kao “dobri” koji se bore protiv islamizma, kako bi mobilizirali što više pristalica. 

bhreporter/Fena

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.