19/04/2024 23:15

U Njemačkoj od jučer 2.800 novozaraženih: Vlada razmišlja o uvođenju policijskog sata

U Njemačkoj je u četvrtak zabilježeno 11.000 zaraženih koronavirusom, što je 2.800 slučajeva više nego jučer, objavio je Institut “Robert Koch”, koji navodi da je do sada u toj zemlji zabilježeno 20 slučajeva smrti od koronavirusa.

Premijer savezne zemlje Bavarske Markus Zoder (Soeder) ne isključuje potpunu blokadu javnog života u svojoj saveznoj pokrajini.

– Ovo je veliki test za sve nas. Ako se ne budemo držali trenutnih mjera, morat ćemo razmisliti o njihovom postroženju – rekao je Zoder.

U Njemačkoj, za razliku od mnogih zemalja u susjedstvu, poput Francuske ili Belgije, ne vlada potpuna zabrana izlaska. Od srijede su zatvorene sve trgovine koje ne služe za osnovno snabdijevanje građana.

Od jučer je na snazi i zabrana ulaska građana zemalja Europske unije. Stranci smiju sletjeti na neku od njemačkih zračnih luka samo ako nastavljaju putovanje prema svom konačnom odredištu.Od jučer je na snazi i zabrana ulaska građana zemalja Evropske unije - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Od jučer je na snazi i zabrana ulaska građana zemalja Evropske unije

Njemačka vlada donijela je u četvrtak paket mjera pomoći malim poduzetnicima u vrijednosti od 50 milijardi eura.

– Mali poduzetnici i freelanceri posebno su pogođeni ovom krizom i zato im želimo što prije pomoći – rekao je u četvrtak nakon sastanka tzv. koronakabineta savezne vlade ministar privrede Peter Altmaier za javni servis “Deutschlandfunk”.

Vlada je predvidjela jedan dio sredstava izdvojiti za direktnu pomoć, a jedan za kredite kako bi mali poduzetnici finansijski izdržali razdoblje do normalizacije situacije.

Pomoć nije namijenjena samo radnicima u sektoru kulture, poput fotografa, umjetnika ili muzičara nego i samostalnim poduzetnicima iz drugih sektora, poput njegovatelja ili prevoditelja.

“Spiegel Online” javlja kako se uvođenjem ove mjere vlada definitivno oprostila od cilja neutralnog budžeta ove godine, bez deficita ili suficita te kako će nakon nekoliko godina biti potrebna nova zaduženja.

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.