29/03/2024 11:28

U Podrinju stranke nude pare za glasove

Stranački emisari uočeni u bošnjačkim naseljima u Zvorniku. U Srebrenici stigli i autobusi iz Srbije s glasačima.

A.Hadžić

Foto: A.Bajrić-Blicko 

U Tuzli izbori protiču bez većih gužvi, ali i prigovora na regularnost izbora, kakve smo nerjetko imali na proteklim, kako lokalnim, tako i općim izborima.

Uglavnom, na biralištima su se mogli sresti  stariji građani, koji, po običaju, svoju građansku dužnost žure da ispune prije podne.

Na jednom od glasačkim mjesta u školi u Slavinovićima, naprimjer, od upisanih 900 birača, saznajemo da je do 10 sati glasalo njih sto, što je, otprilike, karakteristika izlaznosti na svim biralištima na području grada Tuzle.

U susjednim općinama, izbori, također protiču bez većih problema i malo je koja općina spremna na iznenađenja. Ono što najviše  privlači pažnju javnosti, svakako, bit će ishod izbora u Banovićima, gdje dvije političke partije – SDA i PDA, u borbi za premoć idu „na život i smrt“.

Prema informacijama iz manjeg bh. entiteta, tačnije iz općina Srednjeg Podrinja, malo ko očekuje iznenađenja.

No, vodi se velika bitka za prevlast u općinskim i gradskim vijećima, posebno u Zvorniku, gdje su, prema informacijama koje stižu sa terena, manje političke partije krenule u kupovinu glasova.

„Jutros su na Kula Gradu osvanuli aktivisti  jedne manje srpske političke partije, nude pare za glas. Imamo informacije da su za 50 maraka uspjeli kupiti glas jednog našeg komšije, ali ne možemo tvrditi dok ne vidimo rezultate izbora. Tada će javnost saznati i ime političke partije koja je plaćala glasačima da glasaju za njene kandidate.

Znam da su neke od političkih partija iz entiteta RS jučer u Kozluku nudile po 100 maraka za glas, u Dugom Dijelu i još nekoliko mjesta u kojim, mahom, žive Bošnjaci.

Mislim da im to nije prošlo.

Mi otprilike znamo ko su ljudi skloni da se prodaju za 50 ili 100 maraka i večeras, kad se prebroje glasovi, znat ćemo gdje su trgovci glasovima pazarivali bošnjačko povjerenje“, kazao nam je jedan od Bošnjaka nastanjenih na Kula Gradu.

U Osnovnoj školi u Liplju, saznajemo, glasaju stanovnici pet mjesnih zajednica. Prema riječima Muharema Sinanovića iz Jošanice, odziv glasača je veliki i do sada nije zabilježena niti jedna neregularnost.

Prema riječima Ramiza Salkića, potpredsjednika entiteta RS koji glasa u Bratuncu, izbori u ovoj općini protiču bez evidentiranih neregularnosti.  Za razliku od prošli lokalnih izbora, zasad je manji broj onih koji na glasanje dolaze iz susjedne Srbije.

„Špekulira se o navodnoj kupovini glasova u nekim selima, ali to su samo špekulacije.

Mislim da su Bošnjaci svjesni važnosti izlaska na izbore i koliko znam, velik broj njih već je glasao“, kazao nam je Salkić.

O glasanju u Srebrenici zasad nema zvaničnih informacija. Nezvanično, saznajemo, izlaznost na glasanje u ovoj općini je velika, a zapažen je značajan broj vozila sa srbijanskim registracijama kojim su glasači iz Srbije stigli na glasanje.

„Imamo informaciju da je na  granici između Ljubovije i Bratunca do podneva bio povećan broj putničkih vozila iz Srbije koja su dovozila glasače na glasanje u Srebrenici.

Do podneva, također, preko ove granice  je prešao i jedan autobus  iz Šapca sa 25 putnika, odnosno glasača koji su kasnije razvezeni po selima u kojima treba da glasaju.

O nekim većim neregularnostima na samim biralištima nemamo informacije“, saznajemo  u Srebrenici.

Politički.ba

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.