29/03/2024 6:53

U poplavama u Njujorku najmanje sedam mrtvih

“Večeras preživljavamo historijski vremenski događaj sa rekordnom kišom po cijelom gradu, brutalnim poplavama i opasnim uslovima na našim putevima”.

Najmanje sedam ljudi, među kojima i dvogodišnje dijete,  poginulo je u Njujorku nakon što je grad pogođen poplavama, objavila je policija.

Savezna američka država Njujork jedna je od onih koju je poharala oluja Ida.  Ona je nanijela haos na sjeveroistoku Sjedinjenih Država, prisilivši otkazivanje letova i proglašenje vanrednog stanja.

Ida je tokom vikenda najprije pogodila Luizijanu, donijevši teške poplave i tornada dok je uništavajući pohod nastavljala prema sjeveru SAD.

Guvernerka savezne države Njujork, Kathy Hochul proglasila je vanredno stanje nakon što su jake poplave napravile pustoš u finansijskoj i kulturnoj prijestolnici SAD.

Okruzi Bruklin i Kvins bili su posebno teško pogođeni.

Policija nije navela kako je došlo do sedam smrtnih slučajeva u gradu.

Guverner savezne države Phil Murphy proglasio je i vanredno stanje u susjednom Nju Derziju, gdje je CNN izvijestio da je najmanje jedna osoba poginula u gradu Pasaik, čime je potvrđen broj smrtnih slučajeva od posljedica Ide na ukupno 15.

“Večeras preživljavamo historijski vremenski događaj sa rekordnom kišom po cijelom gradu, brutalnim poplavama i opasnim uslovima na našim putevima”, rekao je gradonačelnik Bill de Blasio u tvitu prilikom proglašenja vanrednog stanja u gradu.

Stotine letova otkazano je na obližnjim aerodromima LaGuardia i JFK, kao i u Newarku, gdje je na videu prikazan poplavljeni terminal.

Poplave su zatvorile glavne puteve u više okruga, uključujući Menhetn, Bronks i Kvins.

Ulice su pretvorene u rijeke, dok su gradske stanice podzemne željeznice također poplavljene, a gradska uprava za prijevoz je izvijestila da su do daljnjeg usluge metroa suspendirane.

Dok su na snimcima prikazani automobili potopljeni na ulicama širom grada, vlasti su pozvale stanovnike da ne voze po poplavljenim putevima.

“Ne znate koliko je duboka voda i previše je opasno”, objavila je njujorška podružnica Nacionalne meteorološke službe (NWS) na svom Twitter profilu.

NWS je zabilježio 80 milimetara kiše u Central Parku u samo sat vremena.

Grad je ranije izdao rijetko hitno upozorenje o poplavama u kojem se stanovnici pozivaju da se presele na viša područja.

U Anapolisu, 50 kilometara od glavnog grada SAD, tornado je srušio drveće i stubove za struju.

NWS je upozorio da će se prijetnja tornada zadržati, a upozorenja na nepogode na snazi ​​su za dijelove južnog Koketikata i sjevernog Nju Džerzija, ali i jug Njujorka.

“Ovo je izuzetno opasna i potencijalno smrtonosna poplava koja je u toku u okrugu Somerset, kao i u drugim područjima”, objavio je na  Twitteru NWS.

Očekuje se da će Ida nastaviti svoj rušilački pohod prema sjeveru i donijeti obilne padavine u četvrtak u Novu Englesku, koju je krajem augusta već pogodila za to područje rijetka tropska oluja.

Američki predsjednik Joe Biden otputovat će u petak u Luizijanu, gdje je Ida uništila zgrade i ostavila više od milion domova bez struje.

Uragani su uobičajeni na jugu Sjedinjenih Država, ali naučnici su upozorili na porast aktivnosti oluja dok se površina okeana zagrijava zbog klimatskih promjena, što predstavlja sve veću prijetnju svjetskim obalnim zajednicama.

Politički.ba

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.