28/03/2024 16:50

U posljednja tri mjeseca BiH ostala bez šest jedinki medvjeda

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. juna u više od 140 zemalja svijeta, na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda posvećene okolišu (Štokholm, 1972. godine), kada je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). To je najvažniji dan UN-ovog poticanja ekološke osviještenosti i djelovanja na području zaštite okoliša u svijetu.

Svjetske vlade i organizacije na taj dan već 46 godina pokreću akcije kojima se promovira važnost zaštite okoliša. Svake godine, Svjetski dan zaštite okoliša posvećen je temi koja zahtijeva posebnu brigu i urgentno djelovanje.

Obilježavanjem Dana zaštite okoliša diljem svijeta potiče se svijest o okolišu i usmjerava politička i društvena pažnja te se nastoje istaknuti glavni okolišni problemi i omogućiti svima da shvate vlastitu ulogu i odgovornost u djelovanju s ciljem održivog razvoja.

Tema Svjetskog dana zaštite okoliša 2020. godine je “Slavimo biološku raznolikost”. Cilj obilježavanja Dana zaštite okoliša jest da se ukaže na snagu i moć pojedinca i lokalne zajednice u rješavanju problema zaštite okoliša i usmjeravanja ka održivom razvoju. Nužno je da postanu aktivni sudionici održivog i ravnomjernog razvitka te preuzmu odgovornost za očuvanje planete znajući da je uloga lokalnih zajednica ključna za razumijevanje važnosti pitanja zaštite okoliša i ostvarenja sigurnije i prosperitetnije budućnosti za sve.

Poruka koja se želi poslati ove godine je da za milion vrsta koje su suočene s izumiranjem nikada nije bilo važnije vrijeme za fokusiranje na biološku raznolikost, a s druge strane činjenica je da čovjek svojim aktivnostima neizbježno mijenja okoliš.

Neophodno formirati interventni tim za velike zvijeri - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

U kontekstu ovogodišnjeg Svjetskog dana zaštite okoliša u BiH mogu se navesti i dvije aktualne informacije iz oblasti zaštite prirode i okoliša – o ugroženosti vrsta, odnosno zdravlja stanovništva.

Prema prvoj, u posljednja tri mjeseca za prirodu je izgubljeno šest jedinki medvjeda u Bosni i Hercegovini, po tri u oba bh. entiteta, što je objavio Centar za životnu sredinu iz Banje Luke. Iz tog centra navode mišljenje ekologa da to pokazuje koliko je neophodno imati jasne protokole o postupanju u takvim i sličnim situacijama te formiran interventni tim za velike zvijeri.

Druga informacija odnosi se na formiranje ekspertnog tima za borbu BiH protiv odlaganja otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, čime bi bilo ugroženo oko 250 hiljada stanovnika u 13 općina u slivu rijeke Une.

Radi se o ekspertskom timu od 21 osobe iz nadležnih ministarstava i oblasti, sa jedinstvenim stavom iz BiH kako bi se onemogućila namjera susjedne Hrvatske o pravljenju odlagališta neposredno uz bh. granicu.

Tema Svjetskog dana zaštite okoliša za prošlu godinu bila je “Pobijedimo onečišćenje zraka”.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.