Novac za nabavku nove mašine za pripremu staza, koja je koštala oko 49.000 KM, odobrilo je Općinsko vijeće budžetom za 2021. godinu, a sve procedure oko nabavke ratraka marke “PistenBully 300 W” obavila je Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj. Ta ustanova, između ostalog, upravlja i Ski centrom Ponijeri.

– Postojeći ratrak bio je nekoliko puta u kvaru protekle sezone, a što je iziskivalo potrebu za čestim popravkama koje su, zbog složenosti mašine, znale trajati i po nekoliko dana. Sve to nam je prouzrokovalo probleme u osiguranju uvjeta za skijanje. Nova mašine za tabanje snijega osigurat će nam da u novoj sezoni imamo besprijekorno uređenu stazu, kako za skijaše tako i za snowboardere, a samim tim kvalitetniju i sigurniju vožnju na našim stazama. Ovim potezom je ispunjena želja svih skijaša koji skijaju na kakanjskoj ljepotici – ističe direktor JU KSC Kakanj Mirza Mušija.

Napominje kako uskoro počinje i renoviranje ugostiteljskog objekta “Eko kuća”, koji je Općina nedavno kupila te ga dodijelila na upravljanje ustanovi na čijem je čelu.

– Radovi će početi nakon što budu realizirane sve zakonske procedure. Fokus renoviranja prvo će biti na vanjskim radovima i enterijeru prvog sprata, a potom i na adekvatnom uređenju ostalog prostora. Želja nam je da svim posjetiocima pružimo pravi planinski ugođaj, uz mogućnost i prenoćišta – podvlači Mušija, koji dodaje da je općinska administracija za te poslove osigurala dodatnih 50.000 KM.

Kakanjci će, tako, svoj skijaški centar, a koji je prije nekoliko godina upotpunjen i rasvjetom za noćno skijanje, za novu skijašku sezonu obogatiti dodatnim sadržajima, koji bi im trebali privući i veći broj posjetilaca.

Skijaška sezona, prema planu, trebala bi biti otvorena u drugoj polovici decembra, ali to će zavisiti od vanjskih temperature zraka i sniježnih padavina. Međutim, težište pripreme, napominju u tom preduzeću, je da sve bude spremno za zimski školski raspust, kako bi najmlađi stanovnici tog i obližnjih gradova mogli uživati u zimskim radostima na toj planini.