29/03/2024 13:31

U šumi pronađen ovan s 35 kilograma runa, pet godina se nije šišao

U šumama australije pronađen je ovan s 35 kilograma runa. Pretpostavlja se da mu je runo nekontrolirano raslo pet godina, javlja AFP.

Boreći se pod prljavim runom natopljenim višegodišnjim blatom i zamršenim ostacima, ovan Barak (Baarack) je primijećen u viktorijanskoj državnoj šumi i odveden u utočište za spašavanje životinja sjeverno od Melbura, objavila je grupa na Facebooku.

–    Nisam mogla vjerovati da je ispod sve te vune zapravo živa ovca – kazala je Pem Ahern (Pam), koja je osnovala organizaciju za zaštitu životinja „Edgar’s Mission Farm Sanctuary“.

Dodala je da smatra da je mlado janje kao nestašno odlutalo i nikad se nije vratilo.

Barak nakon šišanja

Neošišane ovce teško hodaju pod ogromnom težinom svoje vune, a bez šišanja barem jednom godišnje većina neće izdržati dugo u divljini, posebno u australijskim često surovim i suhim ljetima.

Ipak, Barak nije rekorder, njegov „sunarodnik“ Kris (Chris), svojevremeno je dospio na naslovnice kada mu je 2015. godine ošišana griva od 41 kilograma.

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.