28/03/2024 16:09

U TUZLI OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN NESTALIH OSOBA (FOTO)

Majke Srebrenice u saradnji sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta/križa danas su u Tuzli,okupljanjem na Gradskom trgu obilježile Dan nestalih osoba.

Iako je pandemija koronavirusa uzrokovala manje prisustvo osoba koje su svojim prisustvom željele dati podršku svima koji traže svoje u ratu nestale osobe, Srebreničankama, kao i aktivistima Crvenog krsta/ križa, ipak, pridružio se i jedan broj građana Tuzle.

-Mi na protestima svakog 11 u mjesecu ukazujemo i upozoravamo na sporost pronalaska naših nestalih, ali, sve mi se čini da nše vapaje niko više ne želi čuti. I ja tražim posmrtne ostatke svog sina evo već 25 godina, ali uzalud. Oni koji znaju za lokalitete grobnica u koje su sakrivena tijela ubijenih Srebreničana, uporno šute prikrivajući, vjerovatno, vlastiti zločin – kazala nam je Hajra Ćatić koja traga za posmrtnim ostacima svog sina Nine Ćatića.

Svojevremeno su, ističe Ćatić, neki, zbog griže savjesti, znali pokazati gdje su lokaliteti grobnica u Podrinju, neki su to, opet, radili za novac, ali dugo, već, nema nikakvih informacija o novim lokalitetima grobnica. Ćatić izražava strah da bi mnoge majke mogle umrjeti, a da nisu pronašle kosti svoje djece.

(BHREPORTER)

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.