29/03/2024 6:47

U Tuzli promovirana knjiga o stanju novinarstva u BiH

Povod za istraživanje i pisanje ove knjige loš radno pravni status novinara, pritisci koje politika vrši na novinare i medije, gušenje slobode govora, verbalni, čak i fizički napadi kojima su novinari izloženi u sve težim društvenim i političkim okolnostima u našoj zemlji.

Na Filozofskom fakultetu u Tuzli, jučer je promovirana knjiga „Integritet novinarstva i transparentnost medija u Bosni i Hercegovini“ čiji su autori prof. dr. Enes Osmančević i mr. sci Adis Šušnjar.

Riječ je o izuzetno značajnoj analizi stanja u bh. medijima, položaju novinarstva i slobodi i pravima novinara.

Profesor Osmančević, u izjavi za politicki.ba navodi da je povod za istraživanje i pisanje ove knjige loš radno pravni status novinara, pritisci koje politika vrši na novinare i medije, gušenje slobode govora, verbalni, čak i fizički napadi kojima su novinari izloženi u sve težim društvenim i političkim okolnostima u našoj zemlji.

„Knjiga razmatra stanje novinarske profesije u Bosni i Hercegovini kroz prizmu medijskog zakonodavstva, političkog klijentelizma u medijima i pritisaka na medije, ograničavanje novinarskih prava i sloboda, napade na novinare i njihovu profesionalnu organiziranost.

Centralna tema ove analize je integritet novinarstva koji omogućava medijima služenje javnom interesu i demokratskim procesima i transparentnost vlastitog rada i interesa medija koji je indikator ovisnosti medija o pojedinačnim, grupnim, korporacijskim, partijskim ili državnim interesima“, ističe prof. Osmančević.

Kako bi se zaustavila dalja degradacija novinarske profesije i slobode medija, bez koje nema demokratskog razvoja, prof. Osmančević smatra da je neophodan čitav niz značajnih aktivnosti.

„Prije svega to je donošenje nedostajućih zakona poput Zakona o transparentnosti medijskog vlasništva i Zakona o oglašavanju, kreiranju medijske strategije na državnom nivou, te uključivanje stručne javnosti u izbor rukovodnih osoba u javnim medijima.

No, bez novinarske hrabrosti i solidarnosti sve te aktivnosti neće imati prave efekte“, upozorava prof. Osmančević.

Izdavanje knjige „Integritet novinarstva i transparentnost medija u Bosni i Hercegovini“ podržali su Transparency International Bosna i Hercegovina, kao i Švedska međunarodna agencija za razvoj i saradnju (SIDA).

Politički.ba

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.