U Zvorniku i Tuzli počinje kulturno vjerska manifestacija „Dani Hasana Kaimije“

Dobitnik ovogodišnje Povelja za životno djelo „Hasan Kaimija“, kako je novinarima saopćio dr. Sead Seljubac, je ugledni alim, književnik i novinar Salih ef. Smajlović.

A.Hadžić

U Zvorniku i u Tuzli će se od 7. do 13. juna ove godine održati 18. po  po redu kulturno-vjerska manifestacija „Dani Hasana Kaimije“.

Programski sadržaji Manifestacije bit će prilagođeni trenutnoj epidemiološkoj situaciji, tako da će veliki jubilej, odnosno trideseta godišnjica kako je pokrenuta ova Manifestacija proteći uz manje prisustvo javnosti.

„Prva Manifestacija „Dani Hasana Kaimije“ održana je 1991.godine, ali je zbog agresije na Bosnu i Hercegovinu došlo do određenog diskontinuiteta. Međutim, kada su se Bošnjaci vratili u Zvornik i malo konsolidirali, pokrenuli smo opet manifestaciju i ona je danas neupitna.

Nažalost, zbog objektivnih okolnosti uzrokovanih pandemijom, manifestacija nije održana prošle godine“, kazao je mr. Mustafa ef. Muharemović predsjednik Medžlisa IZ Zvornik i potpredsjednik Organizacionog odbora ove kulturno-vjerske manifestacije.

Dobitnik ovogodišnje Povelja za životno djelo „Hasan Kaimija“, kako je novinarima saopćio  dr. Sead Seljubac, je ugledni alim, književnik i novinar Salih ef. Smajlović.

Nagrada za najbolje djelo iz oblasti književnosti koja se dodjeljuje bijenalno, prema riječima prof. dr. Mirsada Kunića, predsjednika žirija za dodjelu nagrade, bit će saopćena na sam dan dodjele u petak 11. juna, a u uži izbor je ušlo pet djela nastalih u protekle tri godine.

Također, nagrade će biti dodjeljene i za najbolje literarne radove prispjele na konkurs raspisan za učenike osnovnih i srednjih škola.

Pokrovitelj Manifestacije „Dani Hasana Kaimije“ je Muftijstvo tuzlansko, a prisutnima se na današnjoj konferenciji za štampu održanoj tim povodom, u ime Muftijstva, obratio dr. Mensur ef. Husić.

Tokom trajanja Manifestacije, iako je njen program zbog pandemije reduciran u odnosu na prethodne godine, bit će upriličen i određen vjerski program.

Politički.ba