Ugostitelji izlaze na proteste, Krizni štab TK spašava zdravstveni sistem

Zbog udvostručenog broja hospitaliziranih pacijenata u Univerzitetsko–kliničkom centru Tuzla u poređenju sa brojem od prije sedam dana, Krizni štab Ministarstva zdravstva TK je donio odluku da ugostiteljski objekti u TK mogu raditi do 20 sati.

Skraćenje rada za tri sata izrevoltiralo je ugostitelje i uposlenike u tom sektoru, koji su za četvrtak u podne najavili mirne proteste ispred sjedišta Vlade TK.

11 zaraženih uposlenika

No, u Kriznom štabu Ministarstva zdravstva TK ističu kako odluka nije usmjerena ni protiv koga i da za cilj ima čuvanje zdravlja stanovništva.

– Odluku smo donijeli isključivo spram epidemioloških parametara, podacima o testiranjima, epidemiološkom situacijom u okruženju, mutaciji virusa… – kaže dr. Maida Mulić, članica Kriznog štaba.

U UKC-u Tuzla prošli ponedjeljak su bila 33 hospitalizirana pacijenta, a trenutno ih ima 61.

– Imali smo u respiratornom centru 6, a sada imamo 13 pacijenata. Imamo 11 zaraženih uposlenika, a naših 525 uposlenika je zaraženo od izbijanja pandemija. Mnogi od njih imaju posljedice i ne mogu se vratiti na svoja radna mjesta. U Kantonu Sarajevo još malo pa neće biti bolničkih kreveta na raspolaganju. Da ne bismo došli u tu situaciju ovom mjerom, koja nije usmjerena ni protiv koga, pokušavamo spasiti zdravstveni sistem – kaže prof. dr. Vahid Jusufović, direktor UKC-a Tuzla i član Kriznog štaba.

Međutim ugostitelji koji su najavili mirne proteste navode kako je zbog odluke Kriznog štaba u opasnost dovedeno 20.000 radnih mjesta.

Traže sastanak

– Kriznom štabu Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona od predstavnika ugostitelja s područja Tuzle će biti dostavljeni sljedeći zahtjevi: vraćanje radnog vremena regulisanog zakonom do 23 sata, a ukoliko do toga ne dođe, tražimo odgovornost nadležnih donosilaca osporavanih naredbi i odluka da preuzmu odgovornost za nadoknadu štete nanesenom naredbom o skraćenom radnom vremenu – navode tuzlanski ugostitelji.

Oni traže i sastanak s premijerom TK, ministrom zdravstva i predstavnicima Kriznog štaba, uz prisustvo predstavnika ugostitelja pri kreiranju i donošenja odluka i naredbi koje su vezane za ugostiteljski sektor.