Upoznajte Sanu Marin – najmlađu premijerku na svijetu

Sana Marin, 34-godišnja finska političarka, postat će najmlađa osoba na svijetu koja predvodi vladu.

Marin je vodila ministarstvo saobraćaja, a članovi Socijaldemokratske stranke izabrali su je za premijerku, nakon što je premijer Anti Rine dao ostavku. Očekuje se da će ove sedmice položiti zakletvu.

Ona će predvoditi koaliciju lijevog centra. Koaliciju čini pet stranaka, a na čelu svih su žene.

Ante Rini povukao se nakon što su radnici pošte stupili u štrajk zbog najavljenog smanjenja plaća, a iz Partije centra, koalicionog partnera Socijaldemokrata, saopćeno je da su izgubili povjerenje u njega.

Kada preuzme funkciju, Marin će biti najmlađa predsjednica vlade na svijetu. Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern (Jacinda) ima 39 godina, dok je bivši ukrajinski predsjednik vlade Arsenij Jacenjuk preuzeo ovu funkciju kada je imao 35 godina.

– Imamo mnogo posla, moramo povratiti povjerenje – rekla je novinarima Marin.

Ona će biti treća premijerka u nekoj nordijskoj zemlji. Socijaldemokrati su najbolje prošli na izborima koji su održani u aprilu. Finska trenutno predsjedava Evropskom unijom.

– Nikada nisam razmišljala o svojim godinama ili spolu, razmišljam o razlozima zbog kojih sam se upustila u politiku i o stvarima zbog kojih smo stekli povjerenje biračkog tijela – rekla je Marin.

Buduća premijerka, kako pišu lokalni mediji, odrasla je s majkom i majčinom partnericom u unajmljenom stanu.

Marin je 2015. godine rekla za medije da se kao dijete osjećala „nevidljivo” jer nije mogla otvoreno govoriti o porodici.

Ona je navela da ju je majka uvijek podržavala i da joj je usadila vjerovanje da može postati šta god poželi.

Ona je prva iz porodice koja je završila fakultet. Marin je brzo napredovala u Socijaldemokratskoj stranci i postala zastupnica 2015. godine.

U junu je postala ministrica saobraćaja. Majka je dvogodišnje djevojčice.

Dnevni avaz