28/03/2024 15:54

Upoznajte Saru Blejkli najmlađu milionerku koja je sama stvorila svoje bogatstvo

Sara Blejkli (Blakely) je kreatorka steznika koje nose sve zvijezde Holivuda, a 2012. godine zasijala je na naslovnici časopisa Forbes kao najmlađa milionerka koja je sama stvorila bogatstvo.

Nije sve išlo glatko

– Prije dvije decenije, bila sam samo djevojka s običnim, bezveznim poslom i ludom idejom. Nisam imala mnogo novca, iskustva ili znanja o industriji. Ali sam odlučila da se upustim u sve to – kaže Blejkli.

Zapravo, Blejkli je osnovala kompaniju “Spanx” 1998. godine, sa samo 5.000 dolara ušteđevine od prodaje faks mašina od vrata do vrata. Bez ikakvog iskustva u dizajnu, poslu ili proizvodnji, Blejkli je na kraju izgradila “Spanx” u brend vrijedan milijardu dolara.

Na početku svi su joj zatvarali vrata ispred nosa, cijepali vizit-karte, borila se da dobije sredstva.

Na naslovnoj strani Forbesa

I zaista je morala „da se potrudi“ da uvede “Spanx” na police prvog većeg trgovca, kompanije “Neiman Markus”. Nakon višestrukih pokušaja da proda svoj proizvod, Blejkli je tokom sastanka zamolila predstavnicu kompanije da joj pokaže kako “Spanx” zapravo radi.

Uspješan sastanak

– U toku sastanka sa predstavnicom “Neimana Marcusa”, mogla sam da vidim da od posla nema ništa i znala sam da imam samo još jednu šansu pa sam je zamolila da pođe sa mnom do kupatila. Malo se iznenadila pitanjem, ali sam joj objasnila da samo tako mogu da joj pokažem šta “Spanx” radi. Presvukla sam se u odvojenoj kabini, obukla “Spanx” i pokazala joj razliku. Pogledala me je i rekla: “Kapiram, sjajno je! I tada se sve promijenilo“ – kaže Blejkli.

Sada u ponudi osim čarapa koje oblikuju tijelo ima i korsete, kupaće kostime, helanke, donji veš… Prema podacima magazina Forebs, bogatstvo Sare Blejkli se procjenjuje na 610 miliona dolara.

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.