19/03/2024 4:28

Upravi RTV TK i zvanično izglasano nepovjerenje. Slijede tužbe

“Pred goropadnim nastupom Senada Alića koji mi je počeo prijetiti inspekcijama, pa čak i krivičnim prijavama, za koje, naravno, nije imao nikakav osnov, pred takozvanim anonimkama za koje znam ko ih je pisao, nisam savio kičmu niti ću“

A.Hadžić

Kad politička moć „udari u glavu“ onim koji su politiku shvatili kao porodični biznis, onda, kako se to ovih dana događa u Tuzlanskom kantonu, prestanu važiti ljudska i zakonska pravila.

Nakon što je vladajuća „četvorka“ predvođena SDP-om smjenila „njihove“ i imenovala „svoje“ načelnike klinika u Univerzitetsko kliničkom centru (UKC) Tuzla, smjenila 120 direktora osnovnih i srednjih škola u kantonu, vlast se okrenula smjenama u Radio televiziji Tuzlanskog kantona, firmi „od posebnog interesa“ za funkcionisanje aktuelne Vlade TK.

Usmeno saopćeno nepovjerenje upravi RTV TK od strane novoimenovanog Nadzornog odbora od prije nekoliko dana, zvanično je potvrđeno njihovom jučerašnjom odlukom.

„Nadzorni odbor, znamo, radi onako kako im politika naredi i ja ne želim komentirati njihove postupke. Oni su samo izvršioci.

Premjer Kadrija Hodžić (SDP) me je nedavno, pozvao na sastanak kome se pridružio i Senad Alić (PDA) na kome su tražili da podnesem ostavku na mjesto direktora RTV TK.

U jednom trenutku sam i pomišljao da to uradim, smatrajući da mi, zbog zdravlja i vlastitog mira, ne treba da se sa njima raspravljam, ali kad su počele ucjene i prijetnje, e onda sam prelomio i rekao im „smjenite me“.

Nisam se rodio sa mandatom direktora RTV, novinar sam s skoro tridesetogodišnjim iskustvom u TV novinarstvu, što mi nikakva politika na svijetu, a posebno ne političari, ne može oduzeti. No, na silu kojom su pokušali iznuditi moju ostavku, nisam pristao.

Pred goropadnim nastupom Senada Alića koji mi je počeo prijetiti inspekcijama, pa čak i krivičnim prijavama, za koje, naravno, nije imao nikakav osnov, pred takozvanim anonimkama za koje znam ko ih je pisao, nisam savio kičmu niti ću“, kazao je za politicki.ba  Kasim Softić kome je Nadzorni odbor, na svojoj sjednici u ponedjeljak  i zvanično izglasao nepovjerenje da obavlja funkciju direktora RTV TK.

Nepovjerenje je izglasano i drugim članovima uprave ove medijske kuće.

Softić navodi da političke smjene ljudi sa pozicija na koje su imenovani nisu karakteristika samo ove vlasti jer su i oni prije njih radili slične stvari, ali su, bar, kako kaže „tražili „rupe“ u zakonima  da bi nekoga smjenili.

„Oni prije njih ne usvoje izvještaj o radu uprave javnog preduzeća  pa onda imaju alibi za njenu smjenu. Ovi, nisu ni otvorili naš izvještaj o radu, a kamo li da su o njemu raspravljali jer su znali da smo, u godini pandemije, ostvarili prihod vlastitih sredstava veći za 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu, da smo napredovali u svakom smislu.

Znali su da je nalaz vanjske revizije našeg poslovanja ocjenjen kao „pozitivan“ , a prema čijem dostavljenom mišljenju „ priloženi finansijski izvještaji, istinito i fer prikazuju finansijski položaj društva 31. decembra 2020. godine.

Vanjska revizija u svom izvještaju, također, navodi da je finansijski izvještaj urađen u skladu sa međunarodnim standardima finansijskog izvještavanja“, navodi Softić.

Po prethodnom menadžerskom ugovoru Softić se nakon smjene, treba vratiti na ranije radno mjesto urednika TV programa, što je, također, upitno obzirom na nastojanje politike da ovlada ovim javnim servisom.

Aktuelnoj upravi RTV TK do kraja mandata ostalo još 42 mjeseca i, kako navode, svi će pravdu ražiti na nadležnom sudu. Već su, kažu, angažirali advokate koji će ih zastupati.

„Nebitno je što smo i ja i moje kolege smijenjene, ali zbog načina na koji je to urađeno vrijeme je da neko ustane i kaže: dosta.

Ovo je moja država u kojoj kao pojedinac, u svakom smislu poštujem njene zakone i ovim svojim činom javno ustajem protiv bezakonja.

Neka se politike mjenjaju, ali zakone, kakvi god da jesu, njeni predstavnici moraju poštovati. Nisam sam koji će, bar kad je u pitanju TK, zbog kršenja zakona, pravdu tražiti na sudu“.

Mirel Bijedić iz Gradačca, predsjednik Nadzornog odbora RTV TK, kojega smo zamolili da nam prokomentira jučerašnju odluku Nadzornog odbora i njen zakonski osnov, danas nam je kazao  da to, još uvijek, ne može uraditi.

„Postoji zakonski osnov za izglasavanje nepovjerenja, ali, obzirom da još nije završena procedura, ne mogu o tome govoriti.  Sve smo proslijedili u Ministarstvo kulture, nakon čega naša odluka ide na Vladu i tek onda će sve biti zvanično. Nazovite, možda kroz jedno desetak dana, rado ću vam odgovoriti“, kazao nam je Bijedić.

Politički.ba

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.