Uskladite obaveze poslovnog i privatnog života bez savršenog rasporeda

Sve češće se govori o tome kako da se uspostavi balans između poslovnog i privatnog života, što je posebno zahtjevno i izazovno za žene. Stručnjaci za ljudske resurse na američkom univerzitetu Djuk smatraju da je problem u tome što se nerijetko mješaju nerealna očekivanja, loše zdravstvene navike, negativni stavovi i ponašanje koje ne donosi željene rezultate. Evo kako možete da izbjegnete takve “klopke”, savjetuju stručnjaci.

Prilagodite se promjenama i utvrdite prioritete - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Ako imate utisak da gubite tlo pod nogama, rješenje nije u savršenom rasporedu kojeg ćete se pridržavati, već u tome da se u hodu prilagodite promjenama i utvrdite prioritete. Nekad će vam biti potrebno više vremena za posao ili ćete imati više porodičnih obaveza. Umjesto da se strogo držite rasporeda, prilagodite se situaciji.

Greška je i ako zbog obaveza često zaboravljate na sebe. Odričete se posljepodnevnog odmora ili slobodnog vremena, a ono vam je potrebno da biste ostali u dobroj psihičkoj i fizičkoj formi i bili produktivni. Istraživanje iz 2017. godine, o slobodnom vremenu, pokazalo je da zaposleni koji ne koriste godišnji odmor u cjelini ne mogu da budu produktivni kao oni koji to redovno čine. Važno je i da nikad ne potcjenite svoje sposobosti.

Dnevni avaz