Ustavni sud BiH: Koncesije Srbiji su sporne

Naloženo Komisiji za koncesije da riješi spor.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je djelimičnu odluku o dopustivosti i meritumu po zahtjevu 24 parlamentarca Pralamentarne skupštine o davanju koncesije za HE Buk Bijela.

Kako javlja RTRS, zadužena je Komisija za koncesije BiH da u roku od tri mjeseca riješi sporna pitanja između BiH i Republike Srpske u vezi s dodjelom koncesija.

Oni su podsjetimo tražili da se van snage stavi odluka Republike Srpske o davanju koncesije za izgradnju hidroelektrana na Gornjoj Drini. U apelaciji je navedeno kako odluke u vezi s državnom imovinom, poput rijeka na međunarodnim granicama, mogu biti mogu biti donijete isključivo na nivou BiH.

Parlamentarci su se Ustavnom sudu obratili još u decembru prošle godine zbog, kako su istakli, kršenja suvereniteta Bosne i Hercegovine. Zatražili su očitovanje suda o odluci Vlade RS o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesija za izgradnju i korišćenje hidroelektrana na rijeci Drini, u opština Foča. Jedan od potpisnika bio je Adil Osmanović.

Unatoč apelaciji, ali i jasnom stavu pravobranilaštva da država nije mogla biti zaobiđena, sredinom maja ove godine u Foči je položen kamen temeljac za izgradnju Hidroelektrane Buk Bijela na rijeci Drini.

Za premijerku Srbije nema ništa sporno u izgradnji hidrocentrale Buk Bijela, jer kako kaže pravnici su sve pregledali, koncesije su i ranije dodjeljivane i nikada nije postojao problem. Premijer entieta RS jos je direktniji, to je teritorij RS, BiH nema ništa s tim.

U prvoj reakciji, Stranka demokratske akcije pozdravila je odluku Ustavnog suda.

Iz ove partije očekuju da Komisija za koncesije uradi svoj posao. Ako se to ne desi, Ustavni sud BiH morat će reagirati.

Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA u državnom parlamentu međutim, kaže da se neće iznenaditi ako se Komisija za koncesije proglasi nenadležnom.

Politički.ba