29/03/2024 15:33

Velika Britanija sprema sankcije protiv bh. političara

“Svojim mehanizmom sankcioniranja dobili smo instrument suočavanja s najgorim izazovima po stabilnost i budućnosti BiH”.

Velika Britanija razmatra koga će iz Bosne i Hercegovine staviti na svoju “crnu listu”.Mehanizmi sankcioniranja ove zemlje na snazi su od 1. januara 2020. godine.

Kako stoji u odgovoru Vlade na poslaničko pitanje Arminke Helić, “bilo bi neprikladno sada spekulirati o tome ko su potencijalni naredni na listi za sankcioniranje, prema ovim pravilima, a mi ih stalno razmatramo”.

Helić je početkom ovog mjeseca upitala “koje planove Vlada Velike Britanije ima u pogledu nametanja sankcija proti bilo koje osobe u Bosni i Hercegovini koja potkopava ili prijeti suverenitetu, teritorijalnom integritetu, međunarodnom personalitetu ili ustavnom poretku Bosne i Hercegovine, a u skladu s politikom sankcija Velike Britanije, ili prijeti miru, stabilnosti i sigurnosti BiH, ometa provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma ili je umiješana u bilo koju drugu akciju, politiku ili aktivnosti koja potkopava Dejtonski sporazum”.

U odgovoru Vlade navodi se i da, osim bilateralnih, Velika Britanija radi s međunarodnim partnerima na zajedničkim sanckijama protiv pojedinaca i njihovih aktivnosti koje su uperene protiv BiH.

Ističe se i da je politika te zemlje u BiH usmjerena k borbi protiv korupcije i zarobljavanja države.

“Svojim mehanizmom sankcioniranja dobili smo instrument suočavanja s najgorim izazovima po stabilnost i budućnosti BiH”.

”Ohrabrivat ćemo naše partnere da razmotre potencijalnu ulogu korištenja restritktivnih-kaznenih mjera gdje je to potrebno. Nastavit ćemo koristiti i širok spektar drugih instrumenata koje imamo na raspolaganju, poput našeg rada na jačanju vladavine zakona, medije, civilno društvo i demokratske procese, kao i našu javnu i privatnu diplomatiju”, stoji u odgovoru poslanici Arminki Helić.

Politički.ba

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.