19/03/2024 3:24

Video koji lomi i najtvrđa srca: Dječak Fahrudin, nakon što je preživio strijeljanje, prvi put u zagrljaju najmilijih (VIDEO)

Životna priča Fahrudina Muminovića, koji je 1995. godine kao sedmogodišnji dječak preživio strijeljanje nakon pada Srebrenice, i dalje izaziva duboke emocije.

Facebook stranica “Ne zaboravimo Srebrenicu – Don´t forget Srebrenica 11. 07. 1995.” objavila je snimak iz 1995. koji je nastao u Tuzli, a na kojem se vidi tada sedmogodišnji dječak Fahrudin, koji, nakon osam mjeseci od preživljenog srebreničkog pakla, prvi put vidi lica svojih najmilijih, odnosno članova svoje porodice koji su, igrom slučaja, preživjeli genocid.

Blagi pogled amidže Rame

Na snimku koji lomi i najtvrđa srca vidi se kako dječak poskakuje na sjedištu džipa, nestrpljivo čekajući da vidi svoju sestricu, amidžu i strinu. U njegovom pogledu vidi se kako u amidži vidi svog oca, koji nije preživio strijeljanje, te strinu, u kojoj vidi svoju rahmetli majku.

Fahrudin je s porodicom živio u Urkovićima kod Konjević-Polja kada su ih četnici izveli iz kuće i poveli u smrt.

Krvav, uplašen i okružen mrtvim Srebreničanima

– Doktor me odveo u bolnicu u Zvorniku. Mrak je bio. Vojnici su odbili da ponovo strijeljaju ljude – prisjetio se Fahrudin.

Taj ljekar ga je vidio krvavog i uplašenog među mrtvim Srebreničanim. Bio je ranjen u ruku i nogu, ali živ…

Fahrudin nedavno snimljen sa sestrom

Fahrudin nedavno snimljen sa sestrom FOTO: ARHIV

Fahrudin je medijima kazao da se sjeća da je imao srpsko ime i prezime u Zvorniku, ali da ih se nikako ne može sjetiti. U bolnici je bio osam mjeseci i, prema ranijim kazivanjima u medijima, on se tog perioda slabo sjeća.

Za to vrijeme njegov amidža Ramo ga je tražio i bio je siguran da je živ.

Konačno ga je u bolnici pronašao jedan aktivista Međunarodnog Crvenog križa te ga odveo u Tuzlu u bolnicu. Uspjeli su to nakon nekoliko pokušaja.

U Tuzli se kasnije napokon sastao s porodicom. Amidža Ramo je novinarima ranije kazao kako su u zvorničkoj bolnici pokušali prikriti da je dječak ranjavan te da su u otpusnom pismu napisali da je pronađen u šumi.

Fahrudin je kasnije, kao zaštićeni svjedok Tribunala u Hagu, svjedočio protiv zločinaca te je odlučio i javno izreći da je upravo on taj dječak koji je preživio strijeljanje.

– Ja sam odlučio da otkrijem svoje ime. Želim da svi znaju šta sam i ko sam. Nema potrebe da se krijem – rekao je Muminović.

Dnevni avaz

Foto:KLIX.BA

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.