28/03/2024 14:41

Vijeće sigurnosti danas razmatra rusko-kinesku rezoluciju o OHR-u

Očekuje se da će ona biti odbačena. Tekstom tog dokumenta Rusija je priznala legalitet i legitimitet novog visokog predstavnika. Diplomate sada s znatiželjom čekaju novi susret Schmidta i Dodika.

Vijeće Sigurnosti Ujedinjenih nacija danas će razmatrati “situaciju u Bosni i Hercegovini”, saznaje politicki.ba.

Kako je objavljeno na stranici ovog tijela, sjednica na kojoj će se razmatrati prijedlog rezolucije o zatvaranju Ureda visokog predstavnika (OHR), održat će se u 15 sati, po njujorškom vremenu.

Moskva i Peking predlažu da se OHR zatvori 31. jula naredne godine i ukine funkcija visokog predstavnika.

Prema informacijama politicki.ba, prijedlog će biti odbijen!

Vijećem sigurnosti ovog mjeseca predsjedava Francuska.

Ona je stalna članica tog tijela s pravom veta.

Osim nje, te Rusije i Kine, pravo veta imaju još Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija.

Uz ovih pet, u Vijeću sigurnosti je i 10 nestalnih članica. Trenutno su Estonija, Indija, Irska, Kenija, Meksiko, Niger, Norveška, Sveti Vinsent i Grenadini, Tunis i Vijetnam zastupljeni u ovom tijelu.

Očekuje se da će sigurno SAD, Francuska, Velika Britanija, Estonija, Norveška i Irska biti protiv prijedloga rezolucije.

Za očekivati je i podršku još nekoliko članica Vijeća sigurnosti odluci zapadnih država.

Ukoliko je bude, prijedlog će biti odbačen bez korištenja veta.

No, sve tri stalne članice Vijeća sigurnosti spremne su iskoristiti to pravo i samo je pitanje da li će ga samo jedna od njih ili sve tri i iskoristiti.

Rusko-kineska rezolucija doživljena je ne samo u Ujedinjenim nacijama i kao legitimiranje Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika.

Na sjednici Vijeća sigurnosti od 29. juna, ambasador Rusije pri UN, Vasilij Nebenzija, prenio je stav da se zvanična Moskva “kategorički se ne slaže s izborom Christiana Schmidta za visokog predstavnika”.

“Mi ne podržavamo njegovu potvrdu”, naveo je tada ambasador.

No, tekstom rezolucije u kojoj se traži da se njegov mandat okonča naredne godine, Rusija je priznala legitimitet i legalitet novog visokog predstavnika.

Izvori politicki.ba prenose i da se u diplomatskim krugovima ne samo u Ujedinjenim narodima, s znatiželjom iščekuje Schmidtov novi susret s Miloradom Dodikom, političkim liderom bosanskih Srba.

“Novi susret” jer su se njih dvojica viđali i ranije. Zadnji put je to, navodi se, bilo u februaru ove godine.

Politički.ba

 

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.