28/03/2024 14:56

Volonteri i porodica Memić tradicionalno dijele lepine postačima u Banjoj Luci

Porodica Memić iz Cazina, vlasnici firme MIS Glas u Banjoj Luci (veleprodaja stakla) poznati su po tome da već godinama dio svog imetka troše za različite vrste pomoći – gradnju džamija, stipendiranje učenika, pomaganje socijalnoj kategoriji stanovništva, realizaciju mnogih manifestacija i druženja.

Finansirali su brojne iftare u Banjoj Luci kao i iftar u haremu banjalučke Ferhadija džamije (sa soframa i ćilimima za više od 200 postača). Ovog ramazana uplaćuju 400 lepina koje volonteri preuzimaju, dok su još tople, i dijele u više banjalučkih naselja pred sami iftar. Podjela je utorkom, srijedom i četvrtkom.

– Ono možda i bitnije od svega, jeste činjenica, da u ovom vremenu pandemije, volonteri dolaze do saznanja o stanju i potrebama onih kojima dostavljaju lepine/ramazanije pa tako pokreću nove aktivnosti u rješavanju eventualnih problema odnosno poboljšanja trenutne situacije – kazao je za Fenu Sead Muratović, jedan od volontera.

Zbog nemogućnosti organiziranja zajedničkih iftara, u toku ovogodišnjeg ramazana, na isti način (od vrata do vrata) realizira se i podjela velikog broja gotovih iftara, koji budu uplaćeni preko Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka.

– Kao volonteri, drago nam je da budemo primjećeni i uvijek podržani i od Islamske zajednice u BiH Medžlis Banja Luka, čiji smo članovi – kazao je.

Volonteri, grupa građana okupljena pri Medžlisu Islamske zajednice u Banjoj Luci, tim aktivnostima žele pridobiti milost Božiju ali i probuditi harmoniju i ljubav među vjernicima u mjesecu ramazanu te im ukazati na radost dijeljenja i isčekivanja iftara.

Fena.ba

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.