Von Cramon: EU mora odmah odlučno djelovati i uvesti sankcije

EUFOR ostaje ključan u očuvanju bosanskog mira i mora se pojačati, dok je paket pametnih sankcija protiv svih onih koji podrivaju mir i demokraciju potreban odmah! Samo djelovanjem sada možemo spriječiti daljnje pogoršanje očito usaglašenih napora Hrvatske i Srbije da finaliziraju svoj plan podjele.

“Bosanski mir plaćen je životima gotovo 100.000 ljudi. Zemlja koja je doživjela najgore zločine počinjene u Evropi nakon Drugog svjetskog rata ponovo je svjedokom naglog porasta nacionalizma i secesionističke propagande i mir u Bosni i Hercegovini ozbiljno ugrožen, kako interno tako i eksterno”, napisala je na svojoj web stranici Viola von Cramon, visoko pozicionirana funkcionerka stranke Zeleni iz Njemačke.

Ta partija jedna je od tri članice koalicione vlade Njemačke.

Von Cramom upozorava da “Milorad Dodik i njegove stalne prijetnje da će se RS otcijepiti od Bosne potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum koji je dogovoren 1995. godine za zaustavljanje rata. Iako je to krajnje neprihvatljivo i suprotno međunarodnom pravu, mirovnom sporazumu i evropskim težnjama zemlje, njegovi postupci u potpunosti su usklađeni s HDZ -om BiH – njegovim partnerima u bosanskim Hrvatima koji reformom izbornog zakona žele dodatno etnički podijeliti državu”.

“Problem dalje leži u činjenici da susjedne zemlje, Hrvatska i Srbija, koje su obje izvršile agresiju na Bosnu i Hercegovinu tokom jugoslavenskih ratova 1990 -ih, ponovo ratno huškaju i zagovaraju nacionalističku agendu. Predsjednici (Aleksandar) Vučić i (Zoran) Milanović, kao i čitav establišment i medijski mainstream u Zagrebu i Beogradu, zdušno podržavaju svoje punomoćnike u Bosni, (Milorad) Dodik i (Dragan) Čović, koji ponovo guraju zemlju na na rubu nestabilnosti i sukoba.

EU ne može ostvariti svoje geopolitičke aspiracije ako ne uspije u svom unutrašnjem dvorištu i budućoj državi članici. Stoga EU ne smije šutjeti na otvorene pokušaje destabilizacije svog neposrednog susjeda, već mora u potpunosti preuzeti svoju odgovornost na zapadnom Balkanu. Moramo pojačati naše napore i boriti se protiv svih onih koji žele eskalirati izazov državnosti i teritorijalnog integriteta BiH.

EUFOR stoga ostaje ključan u očuvanju bosanskog mira i mora se pojačati, dok je paket pametnih sankcija protiv svih onih koji podrivaju mir i demokraciju potreban odmah!

Samo djelovanjem sada možemo spriječiti daljnje pogoršanje očito usaglašenih napora Hrvatske i Srbije da finaliziraju svoj plan podjele.

Na novoj njemačkoj vladi je i da strogo uslovi dalji reformski plan punim poštivanjem osnovnih i ljudskih prava, provedbom presuda Evropske konvencije i reformama vezanim za EU”, naposala je von Cramon.

Politički.ba