VRIJEME JE DA SE VRATIMO PRIRODI (FOTO)

NEKADAŠNJI VOJNI POSJED PRETVOREN U DOM JELENA

Bosna i Hercegovina je zemlja koja je nadaleko poznata po svojoj prirodnoj ljepoti i biološkoj raznolikosti. Pandemija korona virusa nas je „natjerala“ da se vratimo prirodi, a zatvorene granice su nas podstakle da bolje istražimo našu državu. Postoje mnoga mjesta koja su značajna i predivna, a za koja nismo nikada ni čuli. Jedno od takvih mjesta je i porodično poljoprivredno gazdinstvo „Jelen“ u mjestu Ljubače kod Živinica u kojem živi trenutno 236 jelena, košuta i mladunaca.

Priča o jelenima počinje 2014. godine kada je Hasan Muratović sa porodicom zakupio 120 hektara šume i livada na mjestu nekadašnjeg vojnog posjeda, te je na taj način iskoristio veliku površinu koja je bila neupotrebljiva i pretvorio je u mirno stanište za mnogobrojne životinje. U ovom prilično zahtjevnom poslu, Hasanu pomaže isključivo njegova porodica koja dosta vremena posvećuje ovim životinjama i koji se svakodnevno brinu o njima. Divljač se ovdje nalazi u prirodnom staništu, okružena livadama i šumom te imaju svoju prirodnu hranu, ali Hasan kaže da oni vrše prihranu sijenom, silažom, kukuruzom, soli, vitaminima i suncokretovim sjemenom. Ono što je još jako važno jeste i činjenica da dva puta godišnje preventivno divljači daje određene lijekove i hranu kako bi spriječili pojavu raznih parazita, kao što su, na primjer, metilji koji često znaju napraviti problem ovim životinjama.

Ono što je poražavajuće jeste činjenica da lokalna zajednica nije prepoznala važnost uzgajanja jelena i druge divljači, te tako i gazdinstvo „Jelen“ nema nikakvu finansijsku podršku u vidu podsticaja od Ministarstva poljoprivrede. Zemljište na kome živi ova divljač je pod zakupom i na neki način je i samo poljoprivredno gazdinstvo i njegov opstanak upitno. Dodatan problem pravi činjenica da gradske vlasti žele ovaj posjed pretvoriti u kamp za migrante, iako tu nije uopšte pogodno mjesto za život ljudi. Hasan uz pomoć sina, koji je po zanimanju pravnik, neće dozvoliti da se ovdje napravi izbjeglički kamp, jer bi tada jeleni, košute i mladunci morali biti izmješteni negdje drugo, te bi se time možda i morao smanjiti broj jelena, košuta i mladunaca.

Mjesto nekadašnjeg vojnog posjeda koje je niko nije koristio, Hasan Muratović oprema i prilagođava jelenima, košutama i mladunčadima. Iako je zemljište zakupljeno, svako ko želi može doći i provesti vrijeme u prirodi sa životinjama. Ulaz se ne naplaćuje, jedino što možete ponijeti, ukoliko želite, jeste hrana kojom ćete nahraniti divljač. Kada poželite da pobjegnete iz svakodnevnice i uđete u ljepši svijet u kome ljudi i životinje provode vrijeme zajedno, posjetite gazdinstvo “Jelen” i prepustite se magiji i uživanju sa jelenima, košutama i mladuncima.
Piše:Aleksandra Đukić
Foto: Ahmet Bajrić – Blicko