28/03/2024 16:54

Vučić i Dodik su spremni za rat i hoće ga

Dodik provodi “Ukrajina scenario” i Vučić ga svesrdno podržava.

Piše: Sead Numanović

“Samo budite strpljivi, jer oni neće da ispune sporazum. Kao što sam znao da ćemo u Bosni i Hercegovini samo mi da se pridržavamo Dejtona.

Ako krenu u nasilje, vi zaštite svoj narod, a mi ćemo biti uz vas”, poručio je sinoć Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

On je boravio u Raški, gradiću uz granicu s Kosovom.

Tu se sreo s Srbima s Kosova.

Bio je to “spektakl” dostojan Bollywooda.

Za mikrofonom su se smjenjivali građani, iznosili svoje ispovijesti, Vučić se komešao, upadljivo grizao usne, slagao grimase…

Akcija policije Republike Kosovo na suzbijanju šverca, provedena širom te države, interpretirana je kao objava rata protiv Srba, svih Srba svijeta i Vučić ju je iskoristio da se još jednom pozicionira kao gospodar rata. Mir je tu tek bio pro forme.

“Pred nama je težak period. Biće ogromni pritisci, tražiće nestanak RS pre proleća. Sve to pada na pleća Srbije. A sve to će da rade najmoćnije zemlje sveta”, naveo je on u jednom momentu.

Ova lažna izjava i ista takva dramatika otkriva ono što se već dobrano zna, Vučić je taj koji vuče konce. On je taj koji destabilizira zapadni Balkan, posebno Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Kosovo.

Njegove izjave iz Raške dolaze nakon još jednog ratobornog istupa Milorada Dodika, vodećeg političara bosanskih Srba.

Noć prije Vučića, a po povratku iz Beograda, Dodik je govorio o tome da je ovo posljednja prilika, da se entitet RS suočava s nestankom, da on neće popustiti ni pred sankcijama

I onda “zakucao”:

“Vjerujemo da muslimani mogu nešto paravojno da učine, ali smo sigurni da upotreba njihovih jedinica iz FBiH… Ustav kaže da oružane formacije jednog entiteta ne mogu da pređu na teritoriju drugog entiteta. Ako učine to, imamo dovoljno resursa da reagujemo”.

Dodik je, dakle, spreman za rat!

A spreman je i Vučić:

“Kada sam postao ministar odbrane, imali smo dve “dvadesetjedinice” i jednu “dvadesetdeveku” (ruski MIG-ovi op.a.) koja nije mogla da poleti”, rekao je.

Ubrzo su uslijedile sve izdašnije ruske isporuke oružja. Istovremeno, Srbija je drastično povećala budžet za vojsku. Kupuje se naoružanje i sada. Nemilice.

Dio toga dolazi i u entitet RS.

Samo budala može misliti da, kada to Vučić odluči, neće nahrupiti preko Drine! Praćena hordama četnika nove generacije, regrutiranih iz navijačkih grupa, te ostalih falangi koje kontrolira – opet – Vučić.

I on, kao i Dodik, targetiraju zapadne države i organizacije.

Vučić je sinoć prozvao Sjedinjene Američke Države, Njemačku i Veliku Britaniju označivši ih neprijateljima. Pohvalio se i da Srbija ima podršku barem jedne svjetske sile. Nije rekao koje, ali nije ni trebao.

Dodik je u svom govoru na Samitu nesvrstanih, gdje je sjedio i Lavrov, ali i neke članice NATO, poput Turske, posebno bio oštar prema SAD. Ponovio je mantru da je to najveći neprijatelj Srba, koju je i Vučić noć kasnije u Raški provlačio.

Sa Zapada nema eksplicitnog odgovora.

Sve se svodi na “molimo obje strane da…”. Istina, NATO je, preko KFOR-a, poručio da je jučer na Kosovu izvedena legalna i legitimna akcija suzbijanja organiziranog kriminala. Kao odgovor na to, Vučićevi su tabloidi, kao pogon njegove vlasti i jedini istinski glasnogovornik i tumač njegovih istinskih misli i djela, objavili da su pripadnici specijalne jedinice Gurke, vojske Velike Britanije, te koje su napale kosovske Srbe!

Vučić sve opasnije ljulja balkanski brod.

Dodik je čvrsto uz njega. Kao prethodnica ratnohuškačkih nastupa ili vjerni, mada be baš i pouzdani, pratilac.

I bit će, a već ih ima, veliki broj analiza u kojima će se isticati da su obojica više ili manje poludjeli!

Ima istine u tome.

Ali, obojica pažljivo rade.

Oni stalno pomiču “crvene linije” koje Zapad postavlja.

Momenat je isto tako pažljivo odabran.

U Sjedinjenim Američkim Državama se administracija, zbog blokada, posebno u Senatu, još uvijek ekipira.

U Njemačkoj je Angela Merkel na odlasku, a novi kancelar još nije izabran, pa šta god da kažu njeni zvaničnici, to je stav odlazeće vlasti i niko se ne obazire.

U Francuskoj predstoje izbori i iz te zemlje neće ništa učiniti dok se glasovi ne prebroje. Baška što establišment Emmanuela Macrona “nema stomak” za stalno problematični Balkan.

Velika Britanija više nije u Evropskoj uniji i njen stav više nema takvu težinu.

Istovremeno, lobisti (u tim) zapadnim državama koje Vučić, a posebno Dodik, izdašno plaća precizno javljaju dokle se smije ići i mic po mic, pomjeraju imaginarne i već smiješne “crvene linije” Zapada.

Tako i Vučić i Dodik znaju da Zapad ne bi želio rat na Balkanu. Ali, ako ga i bude, reagirat će na osnovu faktičkog stanja. Kao i uvijek do sada.

Kako to izgleda, najbolje zna Ukrajina.

Rusija je tamo okupirala strateški poluotok Krim, te nekoliko velikih oblasti u rejonu Donjecka.

Zapad je to “najoštrije” osudio, “ne priznaje” faktičko stanje, a Ukrajina je u potpunoj nemilosti Zapada. Kao i Rusije. Toj zemlji uskraćuje se vojna pomoć, ne dopušta ni da misli o članstvu u NATO, a pogotovo EU (a ta je želja Rusiji poslužila kao izgovor za agresiju), te je sada izgubila i milijarde dolara od protoka plina kroz Ukrajinu prema Evropi, jer je Njemačka izgradila Sjeverni tok 2 i ubijedila Joea Bidena da su sankcije, propisane posebnim američkim zakonom, nepotrebne.

To je lekcija!

Ona kaže da na zapadnom Balkanu, Dodik može proglasiti nezavisnost.

Zapad će burno reagirati uvodeći sankcije. Neće Zapad poništiti Dejtonski sporazum i izbrisati entitet RS. Već će izvršiti najsnažniji mogući pritisak na zvanično Sarajevo da s Dodikom pregovaraju na temeljima novog faktičkog stanja.

Eventualni rat će nastojati zaustaviti ili ograničiti.

Na novi pogrom nad Bošnjacima i Hrvatima (da – i Hrvatima!) reagirat će s “najoštrijom osudom” i “dubokim žaljenjem”.

Neće niti jedan zapadni vojnik, ako ih uopće bude, poginuti u borbama s agresorima na BiH.

Ovo malo EUFOR-a koji je u BiH, munjevitom će se brzinom skoncentrirati u Butmiru, dobiti potrebno pojačanje za evakuaciju, ako treba, diplomatskog osoblja, ali ne i lokalnih radnika u tim ambasadama.

Na Vracama, Kozjoj ćupriji, kod Sapne, nadomak Goražda…. stajat će najnoviji oklopni transporteri “Miroslav Lazanski” Vojske Srbije. U najboljem slučaju po Sarajevo, uz njih će biti – kao fol – sa druge strane, oklopnjak nekakvog EUFOR-a.

Na burne proteste iz Sarajeva u hodnicima evropskih institucija, kao završnica, moći će se samo čuti glas: “opet se ti muslimani nešto žale” i nervozno odmahivanje rukom koje će samo još jednom potvrditi narativ iz 90-ih godina prošlog vijeka.

Ako je suditi po djelima, taj scenarij nije baš ni mrzak na Zapadu.

Dodik bi mogao proglasiti nezavisnost pred početak zime. To je vrijeme kada se inače ne ratuje na ovim prostorima.

I tako smo došli do “Ukrajina-scenarija”…

Politički.ba

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.