Vučić u Sandžaku: Novo uznemiravanje Bošnjaka

Ponovo se izvode veliki vojni manevri pod indikativnim imenom “Munjeviti udar 2021” na teritoriji koja graniči s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Kosovom.

Na privremenom poligonu “Pešter” kod Sjenice danas se održava još jedna vojna vježba.

Avioni koji probijaju vazdušni zid i zaglušujuća jeka haubica i višecjevnih raketnih bacača tresu Peštersku visoravan. I ponovo uznemiruju lokalno bošnjačko stanovništvo, ali i susjede.

Pešter je, naime, visoravan u graničnom području Srbije s Crnom Gorom, Kosovom i Bosnom i Hercegovinom.

Aleksandar Vučić prati završnicu združene taktičke vježbe Vojske Srbije sa bojevim gađanjem “Minjeviti udar 2021”.

Ovo je najveća vežba koja se odigrava u Srbiji u posljednjih nekoliko decenija, a više od 2.300 pripadnika specijalne jedinice, Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva na više poligona izvodi napadnu operaciju.

Vučić je jutros izbjegao susretanje s Bošnjacima Sandžaka.

On je boravio u selu Deževa, nadomak Novog Pazara.

Tu je posjetio novoizgrađenu crkvu Sveti Sava.

,,Za mještane Deževe najvažnije je osigurati im budućnost i izgraditi putevi koji će povezati srpska sela. Dovodimo investitore i nova radna mjesta, kako bi porodicama osiguraili plaću za još po jednog člana,, rekao je Vučić.

Potom se zaputio na Pešter gdje prati aktivnosti jedinice Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, uz upotrebu tenkova, borbenih vozila, artiljerijskih sistema i oruđa, aviona, helikoptera, daljinski pilotiranih vazduhoplova, PVO sistema i naoružanja pješadijskih i specijalnih jedinica.

Kako je ranije najavio ministar odbrane Nebojša Stefanović, Vojska Srbije će pokazati svoju snagu, opremljenost i obučenost u najvećoj vežbi koja se odigrava u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija.

Na manevrima će biti predstavljena i oruđa koje je u posljednjih nekoliko godina Rusija donirala Srbiji.

Politički.ba