Vučić uzvraća udarac: Krenula nova haranga protiv KRIK-a

KRIK je objavio Belivukov iskaz iz tužilaštva u kome je on tvrdio da se sastao sa Vučićem i da je predsjednik od njega tražio različite usluge -– da kotrolira da navijači Partizana ne skandiraju protiv njega, ali i da spriječi proteste protiv vlasti i omogući da se održi Parada ponosa. Vučić je brzo demantirao Belivukove tvrdnje.

Poslije KRIK-ovog teksta da je Veljko BelivukVeljko Belivuk, šef kriminalne grupe osumnjičene za brutalne likvidacije, u tužilaštvu ispričao da se sretao sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem i da mu je navodno činio različite usluge, otpočela je još jedna prljava kampanja u kojoj se KRIK optužuje za saradnju sa kriminalom i pozivanje na državni udar.

Na naslovnim stranama tabloida bliskih vlasti objavljeni su navodi da je KRIK „mafijaško koljački portal“ koji je „opalio prvi metak u predsjednika i državu“, a na televiziji „Pink” održana specijalna emisija u kojoj je iznijet niz optužbi na račun KRIK-a.

Napadi na KRIK uslijedili su odmah poslije objave teksta, a ovoj temi bila je posvećena posebna emisija na televiziji „Pink“ u kojoj su se smjenjivali sagovornici jednoglasni u ocjeni da je KRIK sarađivao sa Belivukovim klanom.

Sagovornici „Pinka“ među kojima su bili urednici tabloida, analitičari i stručnjaci za medije nazivali su KRIK „mafijaškim megafonom“ i paramedijskom organizacijom, a novinare ove redakcije plaćenicima koji su godinama izmišljali afere o predsjedniku Vučiću i njegovoj porodici.

„Kažu – neke stvari se poklapaju. Mi lažemo, lažemo, lažemo godinama, ne mjesecima, godinama i onda kada se pojavi mafijaš sa kojim sarađujemo godinama, takođe i ponovi sve te naše laži, mi kažemo znate šta – ovaj iskaz se poklapa sa nekim stvarima, a te neke stvari su naše laži, naša prljava kampanja. Nevjerovatno“, rekao je urednik „Informera“ Dragan Vučićević osvrćući se na dio teksta KRIK-a u kome se navodi da se dio Belivukovog iskaza poklapa sa sazanjima do kojih su novinari ranije došli.

Prorežimski analitičari išli su dotle da su novinare optužili da pozivaju na državni udar.

„Ovo je permanentni nastavak pokušaja državnog udara. Ovdje se ne radi o kompromitaciji predsjednika Vučića, njegove porodice, ovdje se radi o pripremama i pokušajima da na nasilan način dođe do smjene vlasti u zemlji“, rekao je bivši obavještajac, a danas analitičar Božidar Spasić koji je u Belgiji bio osuđen za ubistvo.

Još brutalnije nastavili su kampanju tabloidi na današnjim naslovnim stranama te „Informer“ naziva KRIK Belivukovim omiljenim portalom koji je ispalio „prvi metak u predsjednika i državu“ za kojim će uslijediti rafali. „Alo“ na naslovnoj strani objavljuje tekst pod nazivom „Krik koljača i lažova“, a „Objektiv“ ide korak dalje pa naziva KRIK „mafijaško-koljačkim portalom“.

Od opasnog targetiranja našeg redakcije nisu se uzdržali ni predstavnici vladajuće stranke – poslanik Vladimir Đukanović rekao je da KRIK nije medij već ekspozitura, a ministarka pravde Maja Popović ocijenila je KRIK-ov jučerašnji tekst kao „brutalni primjer gnusnih laži u cilju pokušaja diskreditacije predsjednika Vučića i njegove porodice i saradnika”.

KRIK je u tekstu, podsjetimo, objavio Belivukov iskaz iz tužilaštva u kome je on tvrdio da se sastao sa Vučićem i da je predsjednik od njega tražio različite usluge -– da kotrolira da navijači Partizana ne skandiraju protiv njega, ali i da spriječi proteste protiv vlasti i omogući da se održi Parada ponosa. Vučić je brzo demantirao Belivukove tvrdnje.

U odbranu KRIK-a stala su oba novinarska udruženja – NUNS je ocijenio da je ovakav odnos prema redakciji nedopustiv i da se novinarima crtaju mete na čelo. UNS takođe upozorava da je etiketiranje opasno po sigurnost novinara, dok Koalicija za slobodu medija ističe da su ovakve kampanje nedopustive i poziva nadležne institucije da učine sve što mogu da ih što prije zaustave.

KRIK je i u martu bio pod sličnim napadom iako je naša redakcija godinama pisala o klanu Veljka Belivuka i njegovim vezama sa vrhom države zbog kojih je ova opasna organizacija uspjela ojačati, piše ovaj portal.

Politički.ba