29/03/2024 14:27

Za 8. mart u moje doba nije se ni znalo, žene su danas pametnije

Baka Ljubica Vuković iz travničkog naselja Brankovac, uz bogato životno iskustvo, jedan je od rekordera srednje Bosne kada je u pitanju broj unuka, praunuka i šukununuka. Ima ih 110!

Modiraju se

– Imam 40 unučadi, 66 praunučadi i četvero, kako mi to kažemo, bijelih pčela, odnosno šukununučadi – kaže Ljubica, koja se za supruga, pokojnog Marka udala davne 1949. godine.

Na Međunarodni dan žena, 8. mart, uvijek se priča o pravima ljepšeg spola.

Žene danas, veli Ljubica, mnogo bolje žive, a i muževi ih mnogo bolje paze.

– Sad gospodstvo spava, legne kad hoće, ustane kad hoće, a mi smo se morali u tri ujutro dizati, ići raditi, pa onda kasnije opet drugom ići raditi za dnevnicu. I opet se zadovoljno bilo. Ali gore je ženama prije bilo, svak’ ti bio tutor, udariti, zagalamiti, a sad ako udariš, ona ode, neće te ni slušati. U jednu ruku bolje je sad. Muževi bolje paze svoje žene. A ne kao prije, nisu imali vremena ni mrziti ih ni voljeti – kaže baka.

Ipak, ne bi se mijenjala.

– Volim ja svoje odstojanje. Sad se modiraju, hoće ovo, hoće ono… Kod nas je bilo šta imaš, otkaš, predeš i obučeš to što si ispreo. Ustaneš iza pola noći da možeš da se nagizdaš, a danas malo parica i nagizdaš se – dodaje Vuković. 

Leti, radi

U njeno se doba, kaže, za Dan žena nije ni znalo.

– Kakva slava, nije se ni znalo. Leti, radi, nisi imao kad čestito se ni nedjeljom odmoriti – kaže baka, a na pitanje šta bi ženama poručila za 8. mart odgovara:

– Šta ću im poručiti kad su one pametnije nego ja. One idu slaviti, a ja samo čula za 8. mart.

Sve se pogospodilo

Vuković dodaje da se, za razliku od prijašnjih vremena, ne rađa mnogo djece.

– Ne rađaju djecu zato što hoće da su svoj gospodar, a ja sam bila svezana za svoju djecu. Eto, zato ne rađaju puno djece. Prije se manje imalo, ali se bilo zadovoljno. Danas se sve pogospodilo, a svijet je nezadovoljan – dodaje baka.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.