28/03/2024 17:49

Zapečaćeno 58 objekata, otkriveno 87 radnika nacrno

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH od 27. septembra do 11. oktobra obavili su  374 kontrole na području Gradačca, Tuzle, Srebrenika, Gračanice, Lukavca, Živinica, Kalesije, Doboj-Istoka, Čelića, Banovića, Bihaća, Cazina, Bužima, Sanskog Mosta, Ključa, Velike Kladuše, Bosanske Krupe, Mostara, Jablanice, Konjica, Čapljine, Fojnice, Gornjeg Vakufa – Uskoplja, Kreševa, Kiseljaka, Travnika, Bugojna, Posušja, Širokog Brijega, Gruda, Ljubuškog, Goražda, Orašja, Odžaka, Domaljevca, Boka, Zenice, Maglaja, Tešnja, Žepča, Breze, Visokog, Kaknja, Vogošće, Centra, Starog Grada, Novog Grada, Hadžića, Tarčina, Ilidže, Ilijaša, Tomislavgrada, Livna i Drvara.

Kontrolama su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost, trgovinsku, djelatnost proizvodnje i prodaje hljeba i peciva i ostale uslužne djelatnosti, saopćeno je iz PUFBiH.

U ovim aktivnostima inspektori Porezne uprave Federacije BiH otkrili su ukupno 87 neprijavljenih radnika, 79 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 20 objekata koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 16 objekata koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja nadležnog organa zapečaćeno je 58 objekata i u 185 slučajeva izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 455.500 KM.

Porezna uprava nastavit će provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu.

Pozivaju se porezni obveznici kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakonske odredbe. Ako se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od šest mjeseci.

Porezna uprava poziva sve radnike koji rade nacrno da o tome obavijeste Poreznu upravu. Samo na taj način moći ćete ostvariti svoja zakonom zagarantirana prava: pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje i druga prava koja vam pripadaju po osnovu radnog odnosa.

Također, pozivaju se i građani, revizori, računovođe da saznanja o nelegalnom poslovanju, odnosno nepoštivanju poreznih zakona prijave Poreznoj upravi.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.