29/03/2024 8:36

Zatražena pojačana kontrola na granici sa Srbijom zbog afričke kuge svinja

Ured za veterinarstvo BiH obavijestio je Upravu za indirektno oporezivanje (UIO) i Graničnu policiju BiH o potrebi za pojačanim kontrolama s ciljem sprečavanja unošenja afričke kuge svinja u BiH donošenjem mesa i proizvoda od mesa iz zaraženih zemalja.

Osim uvođenja privremene zabrane uvoza domaćih i divljih svinja, te njihovih proizvoda iz Srbije, Ured za veterinarstvo je poduzeo niz preventivnih mjera kako bi bilo spriječeno unošenje ove bolesti u zemlju.

Iz Ureda navode da se prilikom izdavanja rješenja o nepostojanju veterinarsko-zdravstvenih smetnji za uvoz vrši kontrola zahtjeva koji se izdaju samo za pošiljke koje potiču iz slobodnih područja, te da se vrši njihova kontrola prilikom uvoza.

– Ured obavještava nadležne organe entiteta i Distrikta Brčko BiH o situaciji u Evropi i regionu. Preko navedenih nadležnih organa zatraženo je obavještavanje svih veterinarskih organizacija, laboratorija, vlasnika farmi svinja i korisnika lovišta o povećanom riziku za pojavu bolesti u BiH i poduzimanju preventivnih i mjera biosigurnosti s ciljem njenog ranog otkrivanja – ističu iz ove institucije.

Ured je uključen u regionalni projekt “Pripravnost za afričku kugu svinja na Balkanu” Organizacije za hranu i poljoprivredu UN, kroz koji će biti održane radionice i pripremiti edukativni materijal za nadležna tijela odgovorna za veterinarstvo, šumarstvo i lovstvo, te za veterinare, veterinarske inspektore, farmere i lovce.

U sklopu navedenog projekta održane su radionice za nadležne organe u toku juna, kao i za uzgajivače svinja.

– Apeliramo na sve farmere da pojačaju biosigurnosne mjere na farmama svinja, kao i na lovačka udruženja da obrate pažnju i obavezno prijave sumnju na pojavu bolesti – ističu iz Ureda za veterinarstvo.

Iz ove institucije navode da učestvuju kao posmatrač i u radu Stalne grupe eksperata za afričku kugu svinja u Evropi u okviru Globalnog okvira za kontrolu naročito opasnih zaraznih bolesti životinja za Evropu, te da prate utvrđene preporuke koje prosljeđuje relevantnim nadležnim organima.

– Ured će nastaviti pratiti situaciju po pitanju pojave i širenja ove bolesti te u saradnji s nadležnim organima entiteta i Distrikta Brčko BiH donijeti potrebne odluke o daljnjim koracima neophodnim za sprečavanje unošenja i rano otkrivanje bolesti – ističu iz Ureda za veterinarstvo.

U ponedjeljak je, zbog sumnje na prisustvo afričke svinjske kuge u Srbiji, usvojeno Uputstvo o privremenoj zabrani uvoza određenih pošiljki radi sprečavanja unosa u BiH.

Ovim uputstvom se zabranjuje uvoz domaćih i divljih svinja, svinjskog mesa, kao i proizvoda koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus afričke svinjske kuge.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.