Zbog pogoršanja situacije zatvaraju se kafići, kina i parkovi širom SAD

Sjedinjene Američke Države prijavile su u ponedeljak najmanje 41.586 novih slučajeva zaraze koronavirusom i 338 smrtnih slučajeva, pokazuju podaci Univerziteta Johns Hopkins. Do danas su SAD zabilježena najmanje 2.590.582 slučaja Covid-19, a najmanje 126.141 osoba je umrla od virusa širom zemlje, prenosi CNN.

Podaci uključuju slučajeve zaraze iz svih 50 država, Distrikta Kolumbija i drugih teritorija SAD-a, kao i osobe koje su se vratile u zemlju. Američke države Kalifornija i Teksas zabilježile su rekordan porast broja zaraženih u toku prethodnog dana, dok je do pogoršanja epidemiološke situacije došlo i na Floridi, u Teksasu, Arizoni, Kanzasu i Nju Džerziju, koje su uvele nove mjere u cilju borbe protiv koronavirusa, prenijela je agencija Reuters.

U Kaliforniji je u toku prethodnog dana broj zaraženih koronavirusom porastao za 7.418 na skoro 223.000, što predstavlja rekordan broj novooboljelih u ovoj državi od početka pandemije.

U Kaliforniji broj zaraženih koronavirusom porastao za 7.418 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Los Anđeles, novo žarište pandemije, broji više od 100.000 slučajeva oboljelih od COVID-19, uprkos zatvaranju kafića i odredbe o obaveznom nošenju maski u gotovo svim javnim prostorima. Veliki broj osoba zaraženih koronavirusom u ovom gradu nalazi se na bolničkom liječenju, a zvaničnici strahuju da bi moglo da dođe do preopterećenja zdravstvenog sistema.

Gradonačelnik Los Anđelesa je izjavio da kina, tematiski parkovi i drugih objekti za zabavu neće uskoro biti otvarani, dok će plaže biti zatvorene između 3. i 5. jula, za vikend u kojem se proslavlja Dan nezavisnosti. Osim u Kaliforniji, do porasta broja zaraženih došlo je na Floridi, kao i u saveznim državama Teksas i Arizona, nakon što su ublažene restriktivne mjere u cilju borbe protiv pandemije.

U Teksasu je u u toku prethodna 24 sata zabilježen rekordan porast broja zaraženih – 6.545, čime je ukupan broj osoba pozitivnih na koronavirus u ovoj državi skočio na skoro 160.000.

Dnevni avaz