28/03/2024 17:22

Žena mumija umrla prije 2.000 godina bila je trudna

Poljski naučnici objavili su da su otkrili prvu trudnu egipatsku mumiju na svijetu dok su skenirali 2.000 godina stare posmrtne ostatke koje se čuva u Nacionalnom muzeju u Varšavi.

– Moj suprug Stanislav, egipatski arheolog i ja pogledali smo rendgenske snimke i primijetili u trbuhu poznati prizor za roditelje troje djece – malo stopalo!” rekla je novinarima Marzena Ozarek-Szilke, antropologinja i arheologinja sa Univerziteta u Varšavi, prenosi Index.hr.

Daljnja analiza pokazala je cijeli fetus. Naučnici koji rade na Projektu Varšavske mumije vjeruju da je žena imala između 20 i 30 godina i da je bila trudna 26 do 30 sedmica.

– Ne znamo zašto fetus nije bio izvađen iz pokojnice tijekom mumificiranja – rekao je Vojcieh Ejsmond s Poljske akademije nauke.

– Ova mumija zato je zaista jedinstvena. Nismo mogli pronaći nijedan sličan slučaj. To znači da je ‘naša’ mumija jedina na svijetu za koju je utvrđeno da je s fetusom – rekao je.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.