19/03/2024 5:53

Zeničani u Istanbulu napravili najveći zvrk bureka na svijetu

Na 26. Katibim festivalu u Istanbulu danas je napravljen najveći zvrk bureka na svijetu čiji prečnik je pet metara, a organizator ovog zanimljivog poduhvata je Asocijacija Mostovi prijateljstva iz Zenice.

 

Burek sa mesom, a ne onakav kakav prave Turci, napravile su kuharice Nacionalnog restorana “Salčinović” iz Zenice. Uz mnogo napora, noćnog rada, te problema sa pećima u kojima su se pravile pite, više stotina Turaka uživalo je u finalnom produktu vrijednih kuharica Samire, Safire, Duške i Samre.

“Na poziv predsjednika opštine Uskudar, Hilmija Turkmena, i u saradnji sa Asocijacijom Mostovi prijateljstva BiH, stvorila se ideja da pravimo najveći zvrk na svijetu. Ponosan sam na naše kuharice koje su odradile vrhunski posao za 36 sati”, kazao je Naser Salčinović, prvi čovjek restorana “Salčinović”.

Kuharica Samira Hrustić je kazala kako je nakon mukotrpnog rada i truda, ali uz puno volje i ljubavi pita završena. Želja im je bila predstaviti firmu “Salčinović” u najljepšem svjetlu te su sretne što je sve uspješno završeno.

Pitu u zvrk slagala je Erna Doglod, članica Asocijacije Mostovi prijateljstva i budući student Građevinskog fakulteta. Ona je kazala kako se pita slagala više sati te da je najbitnije od svega konačni rezultat. Bosna i Hercegovina bila je jedina inostrana država učesnica Katibim festivala, a predstavila se sa već pomenutim burekom, dok su članovi KUD “Plamen” iz Zenice predstavili kulturu, muziku i bosansku nošnju.

Burek je u konačnici težio oko 500 kilograma, a prvi komad je odsjekao načelnik Uskudara Hilmi Turkmen. Predsjednik Asocijacije Mostovi prijateljstva, Jasmin Imamović, Turkmenu je predao Povelju prijateljstva te se zahvalio na gostoprimstvu.

Blicko.ba/Klix.ba

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.